Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
22. Január 2025
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

identifikácia erbu

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Heraldika
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
bibiana
Čatár
Čatár

Zaregistrovaný od: 03. 06. 2007

PríspevokZaslal: pia máj 11, 2012 15:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Mám predkov len po roku 1720. Pred rokom 1720 nie.Ďalej len hľadám. Snžím sa zistiť kedy a kým nám bol erb pridelený. mám len nejaké záchytné body ale výskum ide pomal. som vdačná za všetky info
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu  
Jozef
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005

PríspevokZaslal: pia máj 11, 2012 13:08    Predmet: Odpovedať s citátom

bibiana napísal:
Moji predkovia používali erb do roku 1720. Pán Denis našiel pešať môjho predka. Ja som stále v achíve a hľadám ide to pomaly. Sad Po tomto roku sa sa pešať ani erb nevyskytuje. Teda som ho nenašla.
Bola som sa pýtať v štátnom archíve pri Matici Slovenskej. Bolo mi povedané že existovali erby, ale vraj ich majitelia neboli šľachtici. Tak a teraz sa vtom úplne strácam.

ked je Vam jasne ze Vas priamy predok pouzival erb a pecat Vasho priameho predka ma Denis odfotenu tak nerozumiem tomu co vlastne hladate, kedze podla tohoto mi vychadza ze mate komplet genealogiu aj s ostatnymi informaciami minimalne po toho predka z 1720.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger 
Čatár
Čatár

PríspevokZaslal: pia máj 11, 2012 12:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Moji predkovia používali erb do roku 1720. Pán Denis našiel pešať môjho predka. Ja som stále v achíve a hľadám ide to pomaly. Sad Po tomto roku sa sa pešať ani erb nevyskytuje. Teda som ho nenašla.
Bola som sa pýtať v štátnom archíve pri Matici Slovenskej. Bolo mi povedané že existovali erby, ale vraj ich majitelia neboli šľachtici. Tak a teraz sa vtom úplne strácam.
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: št máj 10, 2012 16:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja teda neviem ale co to bola za heraldika ked povedal ze ukradli erb Very Happy
to by si uhorska slachta mohla oci vyskriabat, ak sa nieco kradlo tak to boli armalne listiny a vyskrabavali sa mena a zapisovali tie nove co bolo treba aby tam boli, to bolo bezne ale stolica ich obvykle zadrzala.
motiv erbu bol dany casto aj dobovim citenim, ked bol v mode husar tak to sekali hlava nehlava husarmi, a tak je to s levmi, ramenami a kedecom inym co sa pritrafilo Very Happy . treba po matrikach sliedit a potom sa ukaze, erby su okrem erbov co maju stredoveky zaklad osemetna vec. matriky, matriky, matriky...
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: št máj 10, 2012 14:15    Predmet: Odpovedať s citátom

nieco podobne ma rod Szana:

Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger 
Rotmajster
Rotmajster

Zaregistrovaný od: 11. 01. 2009

PríspevokZaslal: št máj 10, 2012 13:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Tu je clanok, v ktorom su uvedene principy blazonovania:
http://slachta.kosztolanyi.com/modules.php?name=K88_News&file=article&sid=111

Tinktury sa zapisuju srafovanim, teda na Vasom erbe je v modrom stite strieborny jednorozec. Trojvrsie je asi zelene, nepoznam az tolko erbov, mozno existovali aj ine farby, napise Vam niekto, kto vie.
K tej kradezi - ja nie som ziadna autorita, zaoberam sa heraldikou len na zaklade toho, co predo mnou niekto vybada a napise, ale zda sa mi to od nemenovaneho pana heraldika poriadne odvazne. Na tejto stranke sa pise, ze existovalo okolo patnast tisic uhorskych slachtickych rodov. Z vlastneho badania viem, ze mnohe erby dnes uz graficky neexistuju (napr. len blazon z pecate). Cize ak je niekto taky macher, ze to ma vsetko nascanovane v hlave, klobuk dole. Vas erb nie je atypicky, takze neviem preco predpokladat kradez. Navyse, ak sa pan s takym erbom nestretol, ako mohol byt niekomu ukradnuty? A propos, v Uhorsku sa slachta zivila vselijako, nie je vylucene, ze predok bol remeselnik a slachtic zaroven. Wink
Ak ste vo Forgonovi nic nenasli, budem sa opakovat, ale najvacsiu istotu budete mat skumanim matrik.
Návrat hore
bibiana
Čatár
Čatár

PríspevokZaslal: št máj 10, 2012 12:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďakujem za podnetné info. Som rada že som si pozrela podobný erb vo farbe. Poznala som ten náš len čierno/biely, alebo vyrezaný v nábytku do dreva. Farby som si len domýšľala.Pán Laco Zrubec ho publikoval v 1975 tiež v bielo/čiernej podobe. Ak si ho mohla rodina sama navrhnúť, a jej ho odsúhlasili erb bol vo farbe, alebo čierno biely.

Bola som sa pýtať nemenovaného heraldika a ten mi povedal, že s takým erbom sa nestretol a že ho moji predkovia ukradli. Preto bola moja otázka v diskusii, či je možné používať erb a pečať len tak. Teda či to mohol používať ktokoľvek a svojvoľne si to dával na svoj tovar ak bol remeselník napríklad na topánky.
Návrat hore
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: št máj 10, 2012 11:26    Predmet: Odpovedať s citátom

I. nagy napísal:
ked sa na to pozeram este raz, zda sa ze to nie je jednorozec, ale regulerny kon Sad

okrem toho, jeden drzi sablu v papuli a druhy ma sablou prebodnuty krk
Návrat hore
Major
Major

Zaregistrovaný od: 21. 08. 2006

PríspevokZaslal: st máj 09, 2012 21:06    Predmet: Odpovedať s citátom

ked sa na to pozeram este raz, zda sa ze to nie je jednorozec, ale regulerny kon Sad
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky  
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: st máj 09, 2012 21:01    Predmet: Odpovedať s citátom

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Chernel_csal%C3%A1d_c%C3%ADmere.JPG
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky  
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: st máj 09, 2012 20:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Mate uplnu pravdu Denis, ale aby nebolo nedorozumenie erb rodu Chernel bol identicky - t.j. sabla v papule jednorozca.
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: st máj 09, 2012 8:41    Predmet: Odpovedať s citátom

nuz jednorozec je znakom jedinecnosti ale uhorsku bolo okolo 500 rodov co malo tuto figuru v erbe takze si niesom isty ci to tak az plati. v uhorsku sa od casov Ferdisa I. udelovali erby tak ze sa poslala ziadost a na nej uz bolo volaco nacmrlikane co by tam tam chceli a to im kancelaria dala na listinu.
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: ut máj 08, 2012 22:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Rod Chernel ma totozny erb. Mozno je to vlastne erb rodu Chernel, spominali Ste ze Vasa rodina ho mala na nabytku.
Návrat hore
bibiana
Čatár
Čatár

PríspevokZaslal: po apríl 30, 2012 16:04    Predmet: identifikácia erbu Odpovedať s citátom

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.355220797858312.73614.100001111856430&type=3#!/photo.php?fbid=355220924524966&set=a.355220797858312.73614.100001111856430&type=3&theater

Vie mi niekto poradiť, čo predstavuje v heraldike prebodnutý jednorožec tureckou šabľou? snažím sa prísť na to, ako nás charakterizoval tento erb, respektíve čo mal vystihnúť.ďakujem
[/url]
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Heraldika Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: