Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
bibiana Čatár
Zaregistrovaný od: 03. 06. 2007 Príspevky: 40
|
Zaslal: pia máj 11, 2012 15:06 Predmet: |
|
|
Mám predkov len po roku 1720. Pred rokom 1720 nie.Ďalej len hľadám. Snžím sa zistiť kedy a kým nám bol erb pridelený. mám len nejaké záchytné body ale výskum ide pomal. som vdačná za všetky info |
|
Návrat hore |
|
|
Jozef Administrátor
Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005 Príspevky: 1310 Bydlisko: Nemes Kosztolányi
|
Zaslal: pia máj 11, 2012 13:08 Predmet: |
|
|
bibiana napísal: | Moji predkovia používali erb do roku 1720. Pán Denis našiel pešať môjho predka. Ja som stále v achíve a hľadám ide to pomaly. Po tomto roku sa sa pešať ani erb nevyskytuje. Teda som ho nenašla.
Bola som sa pýtať v štátnom archíve pri Matici Slovenskej. Bolo mi povedané že existovali erby, ale vraj ich majitelia neboli šľachtici. Tak a teraz sa vtom úplne strácam. |
ked je Vam jasne ze Vas priamy predok pouzival erb a pecat Vasho priameho predka ma Denis odfotenu tak nerozumiem tomu co vlastne hladate, kedze podla tohoto mi vychadza ze mate komplet genealogiu aj s ostatnymi informaciami minimalne po toho predka z 1720. |
|
Návrat hore |
|
|
bibiana Čatár
|
Zaslal: pia máj 11, 2012 12:55 Predmet: |
|
|
Moji predkovia používali erb do roku 1720. Pán Denis našiel pešať môjho predka. Ja som stále v achíve a hľadám ide to pomaly. Po tomto roku sa sa pešať ani erb nevyskytuje. Teda som ho nenašla.
Bola som sa pýtať v štátnom archíve pri Matici Slovenskej. Bolo mi povedané že existovali erby, ale vraj ich majitelia neboli šľachtici. Tak a teraz sa vtom úplne strácam. |
|
Návrat hore |
|
|
Denis Administrátor
Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005 Príspevky: 785 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: št máj 10, 2012 16:56 Predmet: |
|
|
Ja teda neviem ale co to bola za heraldika ked povedal ze ukradli erb
to by si uhorska slachta mohla oci vyskriabat, ak sa nieco kradlo tak to boli armalne listiny a vyskrabavali sa mena a zapisovali tie nove co bolo treba aby tam boli, to bolo bezne ale stolica ich obvykle zadrzala.
motiv erbu bol dany casto aj dobovim citenim, ked bol v mode husar tak to sekali hlava nehlava husarmi, a tak je to s levmi, ramenami a kedecom inym co sa pritrafilo . treba po matrikach sliedit a potom sa ukaze, erby su okrem erbov co maju stredoveky zaklad osemetna vec. matriky, matriky, matriky... _________________ Kone a serm su mojou celozivotnou laskou. |
|
Návrat hore |
|
|
Jozef Administrátor
|
Zaslal: št máj 10, 2012 14:15 Predmet: |
|
|
nieco podobne ma rod Szana:
|
|
Návrat hore |
|
|
martin. Rotmajster
Zaregistrovaný od: 11. 01. 2009 Príspevky: 68
|
Zaslal: št máj 10, 2012 13:58 Predmet: |
|
|
Tu je clanok, v ktorom su uvedene principy blazonovania:
http://slachta.kosztolanyi.com/modules.php?name=K88_News&file=article&sid=111
Tinktury sa zapisuju srafovanim, teda na Vasom erbe je v modrom stite strieborny jednorozec. Trojvrsie je asi zelene, nepoznam az tolko erbov, mozno existovali aj ine farby, napise Vam niekto, kto vie.
K tej kradezi - ja nie som ziadna autorita, zaoberam sa heraldikou len na zaklade toho, co predo mnou niekto vybada a napise, ale zda sa mi to od nemenovaneho pana heraldika poriadne odvazne. Na tejto stranke sa pise, ze existovalo okolo patnast tisic uhorskych slachtickych rodov. Z vlastneho badania viem, ze mnohe erby dnes uz graficky neexistuju (napr. len blazon z pecate). Cize ak je niekto taky macher, ze to ma vsetko nascanovane v hlave, klobuk dole. Vas erb nie je atypicky, takze neviem preco predpokladat kradez. Navyse, ak sa pan s takym erbom nestretol, ako mohol byt niekomu ukradnuty? A propos, v Uhorsku sa slachta zivila vselijako, nie je vylucene, ze predok bol remeselnik a slachtic zaroven.
Ak ste vo Forgonovi nic nenasli, budem sa opakovat, ale najvacsiu istotu budete mat skumanim matrik. |
|
Návrat hore |
|
|
bibiana Čatár
|
Zaslal: št máj 10, 2012 12:40 Predmet: |
|
|
Ďakujem za podnetné info. Som rada že som si pozrela podobný erb vo farbe. Poznala som ten náš len čierno/biely, alebo vyrezaný v nábytku do dreva. Farby som si len domýšľala.Pán Laco Zrubec ho publikoval v 1975 tiež v bielo/čiernej podobe. Ak si ho mohla rodina sama navrhnúť, a jej ho odsúhlasili erb bol vo farbe, alebo čierno biely.
Bola som sa pýtať nemenovaného heraldika a ten mi povedal, že s takým erbom sa nestretol a že ho moji predkovia ukradli. Preto bola moja otázka v diskusii, či je možné používať erb a pečať len tak. Teda či to mohol používať ktokoľvek a svojvoľne si to dával na svoj tovar ak bol remeselník napríklad na topánky. |
|
Návrat hore |
|
|
Jozef Administrátor
|
Zaslal: št máj 10, 2012 11:26 Predmet: |
|
|
I. nagy napísal: | ked sa na to pozeram este raz, zda sa ze to nie je jednorozec, ale regulerny kon |
okrem toho, jeden drzi sablu v papuli a druhy ma sablou prebodnuty krk |
|
Návrat hore |
|
|
I. nagy Major
Zaregistrovaný od: 21. 08. 2006 Príspevky: 291
|
Zaslal: st máj 09, 2012 21:06 Predmet: |
|
|
ked sa na to pozeram este raz, zda sa ze to nie je jednorozec, ale regulerny kon |
|
Návrat hore |
|
|
I. nagy Major
|
|
Návrat hore |
|
|
I. nagy Major
|
Zaslal: st máj 09, 2012 20:57 Predmet: |
|
|
Mate uplnu pravdu Denis, ale aby nebolo nedorozumenie erb rodu Chernel bol identicky - t.j. sabla v papule jednorozca. |
|
Návrat hore |
|
|
Denis Administrátor
Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005 Príspevky: 785 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: st máj 09, 2012 8:41 Predmet: |
|
|
nuz jednorozec je znakom jedinecnosti ale uhorsku bolo okolo 500 rodov co malo tuto figuru v erbe takze si niesom isty ci to tak az plati. v uhorsku sa od casov Ferdisa I. udelovali erby tak ze sa poslala ziadost a na nej uz bolo volaco nacmrlikane co by tam tam chceli a to im kancelaria dala na listinu. _________________ Kone a serm su mojou celozivotnou laskou. |
|
Návrat hore |
|
|
I. nagy Major
|
Zaslal: ut máj 08, 2012 22:56 Predmet: |
|
|
Rod Chernel ma totozny erb. Mozno je to vlastne erb rodu Chernel, spominali Ste ze Vasa rodina ho mala na nabytku. |
|
Návrat hore |
|
|
bibiana Čatár
|
|
Návrat hore |
|
|
|