Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

DOBAK de Szent Anna
Choď na stránku 1, 2  Ďalší

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: po november 07, 2011 20:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Tuto pecat publikoval uz Siebmacher, problemom je to linia zijuca v Sedmohradsku a Slovensku uzivala leva, tato linia z ktorej mate pecat a ktoru Siebmacher uverejnil bud uzivala pecat ineho rodu {co bolo bezne}alebo ostatne dve linie mali armales s inym erbom.
VlaBoj
Desiatnik
Desiatnik

Zaregistrovaný od: 03. 01. 2010

PríspevokZaslal: po november 07, 2011 17:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis napísal:
rod je podrobne rozpisany na stranke pod heslom Dobak de Szent Anna. Aj s pecatou. Wink

Pripájam link na dokument ("Chartabianca" na 200 rýnskych florénov) s pečaťou Gabriela Dobáka de Szent Anna (podpisaného s dlhým "á" v priezvisku) s vyobrazením erbu.
Tu je pelikán (v zlatom hniezde kŕmiaci svojou krvou mláďatá) aj figúrou aj klenotom.
Datovanie je z listiny 25.Feb. 189(?). A ak dobre čítam, spomína sa tu novohradské mesto Vanyarc.

[/url]
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
VlaBoj
Desiatnik
Desiatnik

PríspevokZaslal: ne február 28, 2010 0:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravím,
po uspesnom prestudovaní si odporucaneho popisu o rode mam jedno, mozno skor aj heraldicke doplnenie.
Ide o vetvu banskobystrickych Dobakovcov - rodostrom tejto vetvy je dostupný na internete, ak hľadáte "Dobák/Perczian family".

Doteraz (mne) znamy erb, aj tu prezentovany (3 ruze), ci erb Mateja Dobáka (lev - no mozno ide o na fore spominanu formu pecate zo 'vseobecnymi' slachtickymi motivmi v prispevku "\\Heraldika\Pomoc pri identifikacii erbu na pecati") je k rodu doplnený mne neznamy erb, kde figurou je (skloneny) kompas, ktory je aj klenotom (spolu s nejakou operenou palickou,...neviem to identifikovat).

Historia udelenia erbu je aj doplnena :
(banskobystrickej vetve rodiny) "bol erb a prídomok [de Szent Anna], spolu s titulom prideleny jednemu z mojich predkov okolo pol. 17. stor. za jeho vojenské služby, zvlášť v bitke pri Zente*, v boji proti Turkom pod vedením Eugena Savojského. Tam sa náš predok vyznamenal vybudovaním mosta cez Dunaj. Preto sú v erbe kompasy. Ale keďže titul bez dostatočného bohatstva nič neznamenal, tak s erbom dostal dedinu ako materiálnu odmenu."
*11.9.1697

Najstarsi clen s pridomkom de Szent Anna je v geneze uvedeny SAMUEL DOBAK de Szent ANNA, nar. r. 1736 v BB, ktoreho mozno casovo zaradit ako syna, ci skor vnuka dotycneho vyznamenaneho Dobaka. Svata Anna bola s Dobakovcami spojena uz ovela skor, tazke zrejme pojde o inu dedinu.
Vetva v Banskej Bystrici nie je tu v popise spominana, mam len vseobecnu otazku do plena, pripadnym zucastnenym, ci sa stretli s niecim (napr. erb s kompasom) a niekym podobnym.
vdaka
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005

PríspevokZaslal: st január 13, 2010 22:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Juniperus: este jedna drobnost, ked ktokolvek kto je na stranke registrovany a je prihlaseny klikne na "Informacie o rodoch" tak sa zobrazi stranka obsahujuca odkazu na Vami spominane casti stranky (ktore spominate ohladom toho ze sa nachadzaju na mape stranky) takze tam tiez nieje co viac doplnat. vsetko je urobene tak ako treba, len to nepoznate, kedze ste to nemal kedy vidiet, kedze ste bol sponzorom este skor ako sa muselo pristupit ku spoplatneniu, takze Vas ucet bol automaticky nastaveny na pristup do uzavretych casti skor ako ste vobec mal moznost texty informujuce tych co niesu predplatitelia vidiet
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: st január 13, 2010 22:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Juniperus: myslim ze to tam je dost jasne oznacene, pretoze ked sa tam chce dostat uzivatel stranky, ktory nieje ani sponzor a ani predplatitel, tak sa mu zobrazi tento text:

Pokúsili ste sa vstúpiť do chránenej oblasti stránky.

Prepáčte, ale táto časť stránky je prístupná iba predplatiteľom. Viac informácií získate TU...

kliknutim na cast textu ktora je zvyraznena, teda na " Viac informácií získate TU..." to dotycneho odosle na http://slachta.kosztolanyi.com/modules.php?name=podpora_stranky
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
Juniperus
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 15. 02. 2006

PríspevokZaslal: st január 13, 2010 21:53    Predmet: Doplňujúca informácia Odpovedať s citátom

VlaBoj napísal:
Denis napísal:
rod je podrobne rozpisany na stranke pod heslom Dobak de Szent Anna. Aj s pecatou. Wink

Vdaka za info,..akruat ze som to tu (cez vyhladavac "manualne") nenasiel a preto som to aj zalozil.
Ak mozem poprosit, vlozte sem link - budem vdacny a rovno toto "vlakno" dam zamknut, nech sa to tu zbytocne nezdvojuje....

1. slušné argumentovanie oživilo diskusiu a mohlo by byť impulzom k malej úprave - návodu
2. Odporúčam doplniť do textu, ktorý sa objaví pri kliknutí na "Informácie o rodoch" prihlásenému (bez predplatného)
- vetu "informácie sú spoplatnené - informácie o prístupe získate podľa pokynov v časti - PODPORA STRÁNKY"
3. Nachádza sa tam (dá sa to zistiť aj v "Mapa stránky")
- Zoznam rodov v platenej časti stránky
- Informácie o rodoch
- armálne listiny

http://slachta.kosztolanyi.com/modules.php?name=podpora_stranky
Kora
Nadporučík
Nadporučík

Zaregistrovaný od: 26. 11. 2007

PríspevokZaslal: ut január 12, 2010 18:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja si tiez myslim, ze pan Denis zareagoval neprimerane.
Ale tak stava sa obcas aj nam, beznym smrtelnikom. Wink
Pan VlaBoj sa previnil jedine tym, ze ako novy clen stranky nevedel ako je to tu zorganizovane a ako to tu cele funguje.
Inak zhrnutie toho, co viem o rode, mam vo svojej diskusnej teme aj ja. Mozno len s dovetkom, ze ak niekto zistil nieco ine, resp. ma viac informacii, budem rada, ak sa podeli. A jednymi z mojich zdrojov su aj M. Szluha a Nagy Ivan, kedze podlozenych informacii overenych matrikami a listinami je v mojom badani zatial asi len polovica. Napriek tomu je to aspon nieco, od coho sa da odpichnut, kedze historicke vzdelanie bohuzial nemam a na dokumentaristickom sa este len pracuje.
Tak mozno si aj ja zasluzim "zdrbung"?

Myslim si, ze cela tato diskusia od cca druheho prispevku by tu byt vobec nemusela, kedze nesuvisi s temou. Embarassed
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Gyurta
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 26. 11. 2009

PríspevokZaslal: ut január 12, 2010 13:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Pán Marko, čiastočne máte pravdu, ale aj odborník by sa mal ku ostatným správať slušne a pán Denis sa v tomto prípade slušne nezachoval. Taký je môj názor po prečítaní tejto témy.
marko
Rotmajster
Rotmajster

Zaregistrovaný od: 06. 02. 2006

PríspevokZaslal: po január 11, 2010 9:51    Predmet: Odpovedať s citátom

musim sa denisa zastat. Len pre vysvetlenie pre pana vlaboj - denis je jeden z genealogov a heraldikov, ktori dlhodobo su v tychto dvoch oblastiach najlepsimi odbornikmi. Navrhujem, ayb v sukromnej sprave pan vlaboj sa s nim dohodol na dalsej konverzacii - mimo fora. odporucam to, neobanujete, aj napriek uvodnemu !plavaniu!, ako Jozef spomenul. Denis je velmi dobry odbornik, a myslim aj clovek, len chcel pripomenut, mozno nevhodnou formou, ze kvalitne informacie o tom rode, oé ktory sa zaujimate, uz on ma davno preluskane.
ja by som sa na neho nehneval, lebo dost si na tejto stranke preskakal od vseliakych expertov a podpichovacov, co vy nie isto nie ste.
Návrat hore
Zuzka
Major
Major

Zaregistrovaný od: 21. 08. 2007

PríspevokZaslal: so január 09, 2010 18:23    Predmet: Odpovedať s citátom

VlaBoj napísal:
Jozef napísal:
tak teda "pani administratori" . . . . hm

pani Jozef a Denis,
slusne som sa opytal. Administratorom ste obaja, pokial dobre vidim. Ak to tak nie je, budem mat zrejme chyby v zobrazovani ja.

Stale nejako nerozumiem Vasej reakcii. Opytal som sa iba jednoduchu otazku, nic viac. Je pravda, ze nie som zahlbeny do vsetkych utrob tohto fora, kedze som tu novy.
Priznavam sa, ze ked nieco neviem, hladam to. A ked to nenajdem, opytam sa. A to, na co som sa pytal som tu nenasiel. A nenasiel som na fore ani odkaz ci informaciu, kde by som to tu najst mohol. Iba to, co som uviedol.

Pokial plavecke moznosti dokazu Vasho sportoveho ducha dostat za hranice bazena, rad sa vratim na zaciatok a skusim to znova. Ak nie, staci to povedat, ergo napisat, rovno. Byt novy a zvedavy v uzavretej komunite ma zrejme svoje nevyhody....

Dakujem za pripadne pochopenie.
Prajem vsetko dobre.

Vlaboj na vysvetlenie...
ten plavec tym si nebol mysleny Ty...
a nezobrazuje sa ti to mozno preto lebo asi nemas predplatne...niektore casti tejto stranky su spoplatnene... Cool
VlaBoj
Desiatnik
Desiatnik

PríspevokZaslal: so január 09, 2010 8:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Jozef napísal:

pani Jozef a Denis,
slusne som sa opytal. Administratorom ste obaja, pokial dobre vidim. Ak to tak nie je, budem mat zrejme chyby v zobrazovani ja.

Stale nejako nerozumiem Vasej reakcii. Opytal som sa iba jednoduchu otazku, nic viac. Je pravda, ze nie som zahlbeny do vsetkych utrob tohto fora, kedze som tu novy.
Priznavam sa, ze ked nieco neviem, hladam to. A ked to nenajdem, opytam sa. A to, na co som sa pytal som tu nenasiel. A nenasiel som na fore ani odkaz ci informaciu, kde by som to tu najst mohol. Iba to, co som uviedol.

Pokial plavecke moznosti dokazu Vasho sportoveho ducha dostat za hranice bazena, rad sa vratim na zaciatok a skusim to znova. Ak nie, staci to povedat, ergo napisat, rovno. Byt novy a zvedavy v uzavretej komunite ma zrejme svoje nevyhody....

Dakujem za pripadne pochopenie.
Prajem vsetko dobre.
Návrat hore
Zuzka
Major
Major

Zaregistrovaný od: 21. 08. 2007

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 22:23    Predmet: Odpovedať s citátom

bibs napísal:
Denis, precitaj si este raz diskusiu a pokus sa zamysliet, kto prisiel s nevhodnym tonom do nej. Podla mna to VlaBoj nebol . Confused

Bibs mas moju plnu podporu...
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Návrat hore
VlaBoj
Desiatnik
Desiatnik

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:31    Predmet: Odpovedať s citátom

páni administrátori,
opýtal som sa, keďže som nenašiel odpovede na svoje otázky. Nič viac.
Pokial registrácia neznamená nič, ani len pre opýtanie sa, mrzí ma, že som chcel prispieť a pomôcť, či dokonca podporiť.

Ak mi však niekto po 10 prispevkoch vyťahuje machrovanie a potrebu prispieť, inak sa nič nedozviem (aspoň som to takto pochopil), som na zlej adrese.
Škoda...takúto "reklamu" som nečakal.
Návrat hore
bibs
Člen K.N. - SPONZOR.
Člen K.N.  -  SPONZOR.

Zaregistrovaný od: 10. 03. 2006

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis, precitaj si este raz diskusiu a pokus sa zamysliet, kto prisiel s nevhodnym tonom do nej. Podla mna to VlaBoj nebol . Confused
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:20    Predmet: Odpovedať s citátom

ako vidim plavanim egom na 100 metrov som niekoho podcenil, tu sa niekto hlasi ku plaveckemu maratonu, ale mal by vediet ze v spenenom egu sa tazko plava a lahko sa "plavec" utopi
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak si precitajte co tam pisete laskavo. Na tento ton tu niesme zvyknuty. Staci podporit tuto stranku a dozviete sa viac, ak Vam to samozrejme za to stoji ked nasim hlavnym pramenom nieje iba Nagy Ivan, Siebmacher a tak....
VlaBoj
Desiatnik
Desiatnik

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis napísal:
Vazeny VlaBoj,

je tam novy vyskum a pecat a kopec veci, ani ja ani Jozef nemusime machrovat ako Vy Nagy Ivanom ani nicim inym ako Vy, my sme to vysedeli narozdiel od Vas v archive. Wink

Vazenu Denis,
dakujem za ozrejmenie. Pokial som dal podnet k sarkazmu, ospravedlnujem sa, ale nie som si toho vedomy.
V archivoch si svoje odsedavam aj ja a na machrovanie nie som odkazany.

Pokial vsak mate tento dojem, ...zrejme som si splietol forum.

dakujem za pochopenie
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 19:01    Predmet: Odpovedať s citátom

jj presne tak Laughing
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: pia január 08, 2010 18:59    Predmet: Odpovedať s citátom

majster sveta v plavani egom na 100 metrov vam chcel naznacit ze tu nevyuzivame zdroje ako nagy a spol, kedze by sme porusovali autorske prava a kopu informacii zverejnenych v podobnych ediciach je uz vdaka neskorsim vyskumom povazovane za nepresne alebo celkom zavadzajuce.
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

Prejdi na: