Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Najstarsie fotografie

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Všeobecné
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Konstantin
Kapitán
Kapitán

Zaregistrovaný od: 26. 03. 2006

PríspevokZaslal: st november 09, 2011 12:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Este par technickych poznamok, pan Rastislav. Fotografovanie je naozaj davna vec, relativne, hm. Mam nejake starsie knihy o divokom Zapade aj s fotkami. Su tam slavni desperadi aj serifovia. Autori pisu, ze po Zapade sa tulali fotografi na vozoch tahanych konmi, kde bol zaujem tam zastali a zriadili si stan ako tmavu komoru. Uplne hocikde, len podmienkou bol potok s cistou vodou na mokre procesy. Ked to islo tam, preco nie tu? Nie je totiz pravdou, ze v tom case tu na dnesnom Slovensku akurat tak Madari bili Janosika. Mam fotografie z konca 19. storocia, na nich prekvapujuco moderne vyzerajuci predkovia, nic im nechyba.
Uz som tu radil a zasa znova. Fotografie rychlo starnu, niet technologie na ich zachranu, len supito pronto kopirovat. Urobte to takto. Co mate doma, zozbierajte do skatule. Napiste starym a inym pribuznym, nech poslu co maju. Potom chodte do fotosluzby kde maju aj nejaku dielnu. Pozhovarajte sa s nimi o detailoch. Oni kazdu tu staru fotku zoskenuju. Vytiahnu na obrazovku. Potikaju po klavesnici, zostria kontrast, opravia retusou chyby aj take velmi velke. Zvolia format, farbu, leskle matne ako chcete. Potom daju povel a zazracna masinka vypluje taky pocet nadhernych kopii kolko chcete. To snimanie a retus Vas vyjdu tak na 1 euro, kopie su v centoch. Pribuznym vratte originaly a pridajte kopiu. Ja si nechavam dve kopie, detom davam po jednej, pribuznym posielam kazdemu hromadku a jedna hromadka je na tajnom mieste za hranicami, aj zaheslovana. Nech si po nu ide kto nema, vsak cosi zazije. To nie je paranoja, ale historicka skusenost. Takto to robim uz peknych par rokov a mam velmi pekny archiv. Zduplovany. Ked mi niekto zavidi, tak mu poviem ze nie som ziaden bezdejinny proletar. Radim kazdemu, dajte si kopirovat stare snimky. Aj vase! A rodicia, stari rodicia ...etc.... Ano, aj toto je rodokmen!
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 12. 01. 2006

PríspevokZaslal: ut október 25, 2011 18:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Dakujem za reakciu. Tak teda ustne podanie asi neklamalo a fotku som zadatoval spravne Smile
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Konstantin
Kapitán
Kapitán

Zaregistrovaný od: 26. 03. 2006

PríspevokZaslal: pia október 21, 2011 14:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Pan kolega, mozem Vam dat presnu odpoved, lebo som si to pre seba tiez vyhladal. Strucne:
do roku 1838 - prve pokusy s fotografiou, najma s asfaltovymi doskami
1839 - komercne pouzitelne daguerrotypie
1851 - mokre dosky bezne v atelieroch
1871 - suche dosky
1884 - zvitkovy film v USA
1888 - kazetovy fotoaparat Kodak
To su hlavne body rozvoja fotografie, potom sa to rozbehlo. Najma v zapadnych priemyselnych krajinach, ale to neznamena ze Madarsko bolo nejake barbaricum. Tu bola vzdycky technika na urovni. Po Kossuthovej revolucii doslo k uvolneniu trhovych vztahov ponuky a dopytu, kto chcel tak si zriadil atelier a robil fotky len take fukoty. Moja najstarsia fotka prapredka je z roku 1868. Za nou mam z kazdej generacie slusne mnozstvo rodinnych foto az po dnesne casy. Ateliery vznikali vsade, moje fotografie nesu znacky vyrobcov od Klausenburgu a Hermannstadtu, cez Nyiregyhaza a Satoraljaujhely az po Michalovce a Bardejov. Asi to nema kazdy. V 20. stor. sme museli prezit krajne situacie v hrozostrasnych systemoch, takze ona recena krabica so starymi fotografiami po babicke, sa zachovala skor nahodou.
Dejiny nestoja: upratuju.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 12. 01. 2006

PríspevokZaslal: pia september 17, 2010 12:02    Predmet: Najstarsie fotografie Odpovedať s citátom

Mam doma jednu staru fotografiu. Zial, nikto nepovazoval za potrebne na zadnu stranu napisat co je zac a tieto informacie sa odovzdavali len ustne spolu s pribehom o udalosti, pri ktorej vznikla. Ked som to teraz porovnal s matrikami, vyslo mi, ze musela byt urobena v rozpati jar-leto 1870 niekde v Krupine alebo okoli.

Je mozne aby sa v tom case uz clovek dostal v nasich koncinach k fotografovi? Samozrejme ak na na to mal. V ktorych mestach a v akom obdobi u nas vznikali prve fotoateliery?

Ake najstarsie fotografie ste doteraz mali moznost vidiet alebo mate doma? Smile Ja mam potom dalsie fotky (uz oznacene datumami) z rokov 1903 (Kremnica) -1905 (Budapest) - 1907 (Cleveland, USA)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Všeobecné Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: