Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Bathory
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Historické osobnosti
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Janulka
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 11. 05. 2008

PríspevokZaslal: so august 30, 2008 17:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Vidím že sa tu rozprúdila diskusia na tému Jakubiskovho filmu. Bola som na tom filme s dcérou, ktorá nemá šajn o histórii. Urobili sme si pekné popoludnie, film bol celkom fajn, odhliadnuc od historických presností či nepresností... dobre sme sa bavili. Ani ma nenapadlo že uvidím film historicky presný a dokonalý. Ale potešila ma skutočnosť že táto téma zaujala moju dcéru a po pozretí filmu čiahla do knižnice a so záujmom si prečítala knihu od Jozefa Kočiša "Alžbeta Báthoryová a jej obete". Ak tento film privedie k čitaniu histórie len desatinu mladých ľudí, ktorí fim uvideli... je to prima.
Robo
Rotmajster
Rotmajster

Zaregistrovaný od: 21. 06. 2008

PríspevokZaslal: št august 28, 2008 13:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja som ten film videl, veľmi som sa naň tešil, ale po jeho skončení som z kina odchádzal s pocitom zrady - totiž fakt som mal pocit, že ma niekto oklamal...
(reklama sa mi páčila teda viac)
Niektorí však tým filmom boli priam nadšení - "typické jakubiskovo dielo" - tak ale potom nech film prezentujú ako "Film od Jakubiska" s podtitulom "Alžbeta Bátoryová očami režiséra".

Film sa mi zdal veľmi slabý, dokonca lacný na to, aký boom bol okolo neho.
Tiež mi chýbal dej - boli to akoby len také načrtnuté obrazy na tú tému, ale ešte s dodatkom autorovej fantázie.

A čo ma vie naozaj rozhádzať, tak to je, keď sa niekto niekoho pokúša zmiasť, a to tu vlastne klamstvom, ale celý film proste nesmeroval k ničomu...
A nehodno to pozerať fundovaným ľuďom, keď to skalilo náladu aj laikovi ako som ja...

Dodatok: len taký postreh - keď som bol na Karlštejne, hovorili nám, že (vtedy konkrétne Karol IV.) panovník musel za nosenie koruny platiť poplatok cirkvi - tak potom Matej musel riadne zacvakať

Smile
Okrem toho, tie Matejove slová na konci filmu sú podľa mňa úplne odveci, pretože práve Matej II. pre Alžbetu požadoval smrť - nakoľko Thurzo mal právo odśudiť ju na doživotie, využil toto právo a vlastne jej zachránil život..

P.S.: podľa mňa celkom dobrá kniha je od Jozefa Kočiša "Alžbeta Báthoryová a jej obete"
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
Jozef
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 21:40    Predmet: Odpovedať s citátom

no neviem zatial som to este nevidel tak nedokazem zhodnotit, ale na zaklade mojich skusenosti s podobnymi vecami som trochu skepticky.

v tychto veciach si radsej potrpim na original vyhladavanie v oficialnych zdrojoch. kedysi som chcel na stranke spristupnit system kde by si ludia mohli zadavat a hladat genealogicke data podobne ako napr. www.rodokmen.com (tusim sa ta stranka tak vola).
nakoniec som sa rozhodol ze to nieje dobry napad, pretoze ked date volnu moznost doplnat genealogie tak strati vierohodnost pretoze je na svete kopu ludi ktori by sa radi "povysili" (vid. pan "piccolomini" ktory sa sam seba doplnil do wikipedie medzi oficial piccolominiovcov)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
peter43
Čatár
Čatár

Zaregistrovaný od: 09. 11. 2006

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 21:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Jozef napísal:

No a ohladom Bety Bathory, mam v pocitaci rozpracovany rozrod jej potomkov. Chcel by som to dotiahnut az do 20. storocia. Myslim, ze zverejnovat to tu na stranke pokial to nebude aspon ako tak skompletovane nema zmysel.

Velmi pekne spracovane rodokmene az po sucasnost su na tejto stranke: http://www.alesmatura.websnadno.cz/rodokmeny23.html
pre pozretie rodokmenov treba mat nainstalovany program GenoPro
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 12:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Predialista: ked raz budem velky a konecne si najdem cas nato aby som to dokoncil tak tu stranku aj dokoncim, pretoze momentalne je len rozpracovana a chyba tam zvysnych cca. 80% ktore su zatial len na papieri.

No a ohladom Bety Bathory, mam v pocitaci rozpracovany rozrod jej potomkov. Chcel by som to dotiahnut az do 20. storocia. Myslim, ze zverejnovat to tu na stranke pokial to nebude aspon ako tak skompletovane nema zmysel.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
Kalin
Desiatnik
Desiatnik

Zaregistrovaný od: 07. 08. 2008

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 11:34    Predmet: Báthory Odpovedať s citátom

......film som nevidela,iba som počula o ňom hovoriť v dobrom alebo v zlom Rolling Eyes
ozývam sa len preto,lebo o možnosti neviny Báthoryovej nie je reč len vo filme,ale hovoria o tom aj víacerí historici,čítala som zvažovania pre aj proti,je možné,že nebola taký netvor,len stála v ceste niekomu, no a ženu,ktorá je ochotná pre zachovanie svojej mladosti urobiť hocijakú hlúposť,možno ľahko očierniť.....čím hroznejšia fáma,tým jej ľudia ľahšie uveria.....
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Predialista
Čatár
Čatár

Zaregistrovaný od: 14. 12. 2006

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 7:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Pozrel som si to , je to super spracovane. Vsetky tie informacie, presiel som to cele. Najviac sa mi pacila sekcia ,,Najznamejsi z rodu"
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 0:36    Predmet: Odpovedať s citátom

no ziju dodnes, a je ich pomerne dost. ziju v roznych rodoch. dokonca jeden moj pribuzny ju ma v priamej linii. (ja nie Crying or Very sad )
kedysi som to zacal davat genealogicky dokopy, ale nejako mi na pokracovanie nezostava cas.
najdete ju aj napriklad v tejto priamej linii: http://rod.kosztolanyi.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=40
(skoro celkom dole)
Návrat hore
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 12. 01. 2006

PríspevokZaslal: ne august 24, 2008 0:31    Predmet: Potomkovia Odpovedať s citátom

Na konci filmu je spomenute, ze potomkovia Bathoryovej syna Pavla ziju dodnes. Je na tom nieco pravdy? Resp je niekto kto sa k nej hlasi ako k svojej prapra...prababicke?
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: ne august 17, 2008 19:19    Predmet: Odpovedať s citátom

myslim, ze ked sme prezili fikciu ktora sa vytvorila ohladom "hrdinu" janosika, tak prezijeme aj fikciu ktoru vytvoril jakubisko ohladom "svatej" alzbety bathory Wink
Návrat hore
Predialista
Čatár
Čatár

Zaregistrovaný od: 14. 12. 2006

PríspevokZaslal: ne august 10, 2008 16:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Plne suhlasim s nazorom, co napisal BibraX
Návrat hore
BibraX
Generálmajor
Generálmajor

Zaregistrovaný od: 17. 12. 2005

PríspevokZaslal: st august 06, 2008 19:13    Predmet: Re: Film AKO? - dielo umelecké? / dielo faktografické? Odpovedať s citátom

Nesuhlasim s vyjadrenim, ze: "film je umelecké stvárnenie historického námetu z pohľadu tvorcov (hlavne režiséra, tak ako to sám zdôrazòuje aj v reportáži)"

Platilo by to vtedy ak by Jakubisko vo viacerych mediach netvrdil nieco ine..

Dovod je ten, ze Juraj Jakubisko sa casto sacoval do role akehosi obhajcu Batoriovej a podopieral svoje tvrdenia udajnym studiom v archivoch. Napr. FILM O FILME tvrdi, ze toci historicky film, ktory ma ocistit Batoriovu z obvineni a fam. Tvrdil aj v spominanej pondelkovej reportazi na CT (REPORTERI CT), ze nikde nenasiel ziadne pamiatky po Batoriovej (spominal stolicku, cinovy pohar...) V REPORTEROCH CT ale ukazali aj listinu. A verim, ze ak neukazali original, urcite original v archive sa nachadza.

Osobne si myslim, ze film je to pekny, ale uplne zlym pribehom, ktory je absolutna fikcia. Vyobrazenie Thurza hovori za vsetko. Nezabudajme ale, ze Jakubisko svoj film netocil podla udajnych legiend a podobne, nakolko mal povodne zaujem natocit film vobec nie takyto. Nepodarilo sa mu ziskat prava na Niznianskeho dielo a preto sa rozhodol natocit film, ktory je uplne opacne vykreslil Batoriovu ako vskutocnosti bola. Neverim v jej nevinu. Neverim, ze Thurzo chcel jej majetok. Nikdy by ho neziskal bez problemov a pustal by sa do hry kedy by mohol prist o vsetko. Jediny kto mal zaujem o jej majetok bol predsa kral (cisak) Matej II.

Okrem toho je vo filme kopa amaterskych chyb, co sa tyka obrazu. O historii ani nevravim.

Ten film je pekny apo obrazovej stranke ale co sa tyka pribehu je ubohy. Jakubiskov filmy Sedim na konari a je mi dobre, Tisicrocna vcela, Perinbaba su neporovnatelne lepsie filmy.

Ak by sa Jakubisko vyjadril, ze sa len inspiroval pribehom Batoriovej a toci film nehladiac na historiu tak je to ok. Moze dej predsa zasadit kam chce do akeho kolvek storocia. Ale ak tvrdi, ze toci historicky film a drzi sa podla neho zistenych skutocnosti o nevine Batoricky, je kritika na mieste tym skor, ze vo filme je velke mnozstvo nepresnosti.

Bolo by to take iste, ako keby sa natocil film o Hitlerovi a vo filme by Hitler bol vykresleny ako obet celeho sveta a on vobec nestal za rozputanim vojny. Bol by to absolutny nezmysel. Taky isty ako film Bathory.
Este raz opakujem Jakubisko tvrdil ze film Bathory je film historicky a bude rozpravat pribeh tak vidi vinu Batoriovej sam reziser. Takze je jasne, ze ak niekto nieco tvrdi a predklada to ako fakt tak musi cakat aj kritiku.
Návrat hore
Juniperus
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 15. 02. 2006

PríspevokZaslal: st august 06, 2008 15:02    Predmet: Film AKO? - dielo umelecké? / dielo faktografické? Odpovedať s citátom

Vážení,
V pondelok sme si boli pozrieť toto filmové dielo, ktoré predchádzala veľká reklama a po uvedení pestrá kritika. V ten istý deň, som večer videl aj časť uvedenej reportáže.
Manželka bola prekvapená, že som nemal výhrady k filmu, ktorý sa mi páčil.
Pretože:
1. film je umelecké stvárnenie historického námetu z pohľadu tvorcov (hlavne režiséra, tak ako to sám zdôrazňuje aj v reportáži)

2. nie je to dokumentárny film, ktorý má čo najpresnejšie a najsprávnejšie zdokumentovať.... „čo všetko?“...“čo sa ešte dá overiť?....
- v kritikách sa však ozvali „historici“ , „národovci“,....

3. nemusí sa presne odohrávať v známych lokalitách - / a reálie sa dajú overiť aj teraz
- neozvali sa ešte znalci slovenských reálií – Slovenska - / „film sa natáčal z veľkej časti na Liptove (čo ma teší) / „čachtický hrad v skanzene Pribilina“, priehradná nádrž Liptovská Mara čoby jazerá na hranici majetkov, Západné Tatry a Chočské pohorie čoby pekná scenéria pri pohľade z hradu....“ / toto však vieme pochopiť – veď je to film ...?..../

4. chápem aj rôznorodosť titulkov a názvov, pretože film prvotne nebol natáčaný ako slovenský (uvádza sa, že do slovenčiny je dabovaný), ale je to koprodukčný film http://www.moviemania.sk/2341-film-bathory-bathory.html

5. som rád, že uvedený film vzbudil u ľudí na Slovensku opäť návštevu kina

6. svojím námetom a odozvou naň provokuje mnohých, aby siahli po knihe, dokumentoch s historickou tématikou a osviežili - overili si mnohé faktografické údaje

7. podporí domáci turistický ruch a poznávanie krajiny aktérov filmu (napr. Juraj Thurzo 1609-1616)

8. aj táto stránka môže (v nemalej miere) korigovať historické povedomie ľudí, ktoré sa prebudilo možno vzhliadnutím tohto filmu.

Na záver citácia z príspevku k inému filmu z roku 2006.
„Pre organické kultúry je typická „reťaz bytia.“ Jedinec sám seba považuje za spojivo, ktoré spája rodinu, spojivo, ktoré ide späť nekonečné množstvo generácií, zvyčajne končiace v mýtickom príbehu, ktoré ho spája s nadprirodzeným. Takýto jedinci tiež pozerajú do budúcnosti a spájajú ju s prítomnosťou za účelom zabezpečenia potrieb svojich budúcich generácií. Rešpekt voči predkom a záujem o potomkov sú takto vštepené v jeden celok do kultúrnych podmienok, ktoré majú hlboký význam pre každodenný život. Spolu sa vnímajú ako jedinečný celok predierajúci sa dejinami k nejakému budúcemu osudu.“
richard zelenay
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 27. 02. 2007

PríspevokZaslal: st august 06, 2008 7:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Veď to... Wink
pfziska
Člen Klubu Nobilium
Člen Klubu Nobilium

Zaregistrovaný od: 13. 03. 2006

PríspevokZaslal: st august 06, 2008 1:24    Predmet: Odpovedať s citátom

prepacte ,drahi ukrivdeníl. som kresťan katolík, slovenskej narodnosti, s uhorskymi predkami, presne ako kazdy skoro jeden z vas, knaz, spisovateľ, vobec sa necitim dotknuty filmom. skor prezentovanim nevedomosti a krcmovou kritikou.
Návrat hore
peter43
Čatár
Čatár

PríspevokZaslal: ut august 05, 2008 18:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Na CT1 4.8.2008 bol zaujimavy dokument: Reportéři ČT- Pátrání po důkazech o hraběnce Bathoryové. zacina od 17 min 30 sek.
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1142743803-reporteri-ct/208452801240029-04.08.2008-21:30.html
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
richard zelenay
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 27. 02. 2007

PríspevokZaslal: ut august 05, 2008 9:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Alebo "chce se mi blejt velebnosti" Sad

... musím sa trošku poponahľať s príspevkom resp.(článkom)čo chystám
ohľadne Alžbety Báthory.
palo
Generálmajor
Generálmajor

Zaregistrovaný od: 08. 03. 2006

PríspevokZaslal: ut august 05, 2008 8:38    Predmet: Odpovedať s citátom

skutocne "hodnotne" komentare, Rolling Eyes
Odhliadnuc od historickych nepresnosti filmu o ktorych sa da polemizovat, tak ako aj o umeleckom stvarneni. Je to hnev "spravodlivych" hej slovakov so silne spolitizovanym podtextom. Opat nas ukrivdenych Slovakov, narod holubici stojaci na krestanskych zasadach, niekto ponizil, ociernil a ukradol nam vlastnu historiu .... a dokonca uz nie iba Madari ale uz aj potomkovia Davida

nuz, co uz!
tu ma napada iba jeden komentar. Citat z filmu Cerni baroni: "Asi budu zvracet.... "
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
peter43
Čatár
Čatár

PríspevokZaslal: po august 04, 2008 21:13    Predmet: Odpovedať s citátom

http://pospolitost.wordpress.com/2008/07/28/jakubisko-sa-znova-%e2%80%9evyznamenal%e2%80%9c/
Návrat hore
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: po august 04, 2008 19:49    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.prop.sk/takmer.html co dodat Wink
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Historické osobnosti Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Ďalší
Strana 1 z 5

Prejdi na: