Ak uvazujeme o rodoch, ktroe mohli pretrvat na nasom uzemi este z cias moravskej spravy (tzv. Velka Morava), musime si priznat aj teoriu o spoluziti, alebo inak kolaboracii nasich predkov s prichodzimi predkami madarskych kmenov. Ak zoberieme tuto premisu za spravnu, o com svedcia nielen mnohe archeologicke miesta, je velmi logicke ze mnohe rody pokracovali bez prerusenia v casoch Uhorskeho kralovstva. netreba sa bat tejto myslienky, je viac logicka ako nelogicka. Mnohe rody, ktore na nasom uzemi vieme datovat do 12-13 storocia, maju pravdepodobne jasne starsi povod. urcite je tu autochtonnost niektorych rodov. Dokonca nie je nemozne, aby prvi Arpadovci, teda vetva posobiaca v Nitriansku, si brali za manzelky aj zeny z mojmirovskej dynastie.
K Hunt-Poznan: Niektore teorie uvadzaju, je Hunt je rod germanskeho povodu, to moze naznacovat aj meno. Ale Poznan, je typicke meno nasho, domaceho povodu. Zvycajne rody posobia, teda ich vacsia cast tam, kde maju aj povod v ranom stredoveku - potomkovia Poznanovci mali majetky oddavna na Nitriansku (teda uzemie dnesneho zapadneho a stredneho Slovenska). Je tu teda silna domnienka, ze rod mozno povazovat za typicky uhorsky - zmes slovenskeho, nemeckeho, v inom pripade madarskeho povodu. Rod, ktory ak nevyhynul, a jeho odnoze, sa pomalicky pomadarcovali, lebo to bolo pre nich vyhodne. Tu je velky rozdiel napr. s chorvatskymi rodmi - vsimnite si, Chrvat slachtic odstal Chorvatom aj keby mal od hladu pomriet. Slovenske rody, mozno povedat velmi slusne boli "pragmaticke"... ak nie, dopadli ako cast mojich predkov. Ale to je uz o inom.
Zaregistrovaný od: 21. 04. 2006 Príspevky: 3 Bydlisko: Nove Zamky
Zaslal: so apríl 26, 2008 21:52 Predmet:
Ja som sa snazila patrat po Hontovcoch vo vztahu k Bzoviku, Bini, Saham a Pastovciam. Niekde som sa stretla s informaciou, ze p. Jan Lukacka a p. Denisa Valachova robia vyskum prave k Hont-Poznanovcom.
Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005 Príspevky: 1310 Bydlisko: Nemes Kosztolányi
Zaslal: st apríl 23, 2008 19:21 Predmet:
rodov pochadzajucich z "prarodu" Hont-Poznan je niekolko, ale co sa tyka rodu svatojurskych grofov tak vznikli odclenenim linie po kralovskom poharnikovi Sebovi, synovi nitrianskeho zupana Tomasa z rodu Hont-Poznan.
Poznanova linia zomrela po meci, ak sa dobre pamatam. Takze ano spojily sa zpolovice 'po praslici'.
A pani Sv Jura, Pezinka a Eberhardu su bona fide vetva Hont-Poznanovcov, to je absolutny fakt, ibaze z hlavy si nepamatam ktory individual ju zalozil..
Zaslal: st apríl 23, 2008 12:56 Predmet: Cierna slachta
Denis, co je to ta rimska cierna slachta? Je vytvorena nejaka genealogia tychto rodov?
Co sa tyka Hont poznanovcov, zaujimalo by ma ako prislo k spojeniu tychto rodov, jeden musel byt zakonite po praslici.
A taktiez by som privital prepojenie na rod zo Sväteho Jura a Pezinka. Ale to je asi nemozne zistit. _________________ v súčasnosti sa zaujímam najmä o rodokmene rodov z Modry a Pezinka
Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005 Príspevky: 785 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: st apríl 23, 2008 10:23 Predmet:
V podstate je to mozne, aj rimska cierna slachta pretrvala viac ako 2000 rokov preco by nemohli pretrvat velmozske rody po zaniku Velkomoravskej rise volajakzch 150 rokov. _________________ Kone a serm su mojou celozivotnou laskou.
Zaslal: ut apríl 22, 2008 23:26 Predmet: Hont a Poznan
Boli velmozi Hunt a Poznan slovania? Toto by som rad vedel. Vacsinou sa o ich narodnosti nepise, len sa oznacuju ako 'Hontpazmany kindred/geschlecht/lignage'. V Slovenskej historiografie skoro vzdy ako 'pravdepodobne/mozno Slovanskeho povodu'. Anonym a Dubnicky kronikar (ak sa dobre pamatam) ich oznacuju za Nemcov. Nejaky akademik dokonca za Talianov.
Mohol by mi to niekto vysvetlit? A co tak rody ako Divek(y), Ludanicky (Ludany) atd? Su to tiez Velkomoravske rody?
Je to mozne, na upne historickej a teoretickej podstate, aby sa Velkomoravske rody udrzali - alebo boli zmietnute prec z teatrum mundi novou vladnucou triedou (kmene hlavnym ktorych bol kmen Mogor)?
Dakujem za buduce prispevky...
Časy uvádzané v GMT + 1 hodina Choď na stránku Predchádzajúci1, 2
Strana 2 z 2
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre