Hlavou miestnej cirkvi bol skutočne biskup- z gr. Episkópo, ale tiež je nazývaný aj Angelos- anjel (Zjavenie sv. Jána). Titul nebol dedičný, pretože už v tých časoch sa na základe listov sv. Pavla "Predstavení cirkví" ""radšej neženili""
Práve obdobie do roku 312 do roku 1000 by som bezpečne bral za potvrdené. Horšie je to so zoznamom spred Diokleciánovho prenasledovania
Titul Pápež sa objavuje u Gregora Veľkého, nie v roku 1054. V roku 1054 bola Východná cirkev exkomunikovaná západnou, a západná východnou, pre spor o Filioqve... (v Haggia Sofia na hlavnom oltári, pre nedorozumenie vo výklade a preklade kréda z Latiny do Gréčtiny/ resp. naopak)
Čo sa týka zoznamu pápežov po Konštantínovi Veľkom, je korektný. Iné údaje- aj ta fáma o údajnej pápežke Jane, sú len špekulácie...
Čo sa týka zoznamu spred Konštantína, je ťažké zistiť skutočnosť, vyvstal problém, či Rímsky Biskup je automaticky radený do zoznamov pápežov. So spätnou platnosťou bolo povedané že áno, preto sa tam vyskytli aj mená Rímskych biskupov, ktorí neboli v tých časoch jednoznačne prijatí za "patriarchov západu"[/b] _________________ Roman Blaško
Zaslal: št september 11, 2008 18:17 Predmet: papeži
titul hlavy prvých kresťanov bol biskup a bolo to tak sa zdá dedičné......až do genocídy toto zastávali muži z rodu Jesua.Peter tu síce bol,ale nie ako vodca. Až keď sa objavil Pavol/ nie hneď aj to je pravda/ a postavil základy kresťanstva a zmizol v rímskom vezení,sa dostáva do čela Peter.......
kresťanské náboženstvo vzniklo za vlády Konštantína ,titul pápež sa objavuje v rímskej cirkvi r.1054.....ako bolo predtým,je ťažko povedať,síce Eugen IV. /k moci sa dostal r.1431/ diktatoricky vyhlásil zoznam pápežov a ten zoznam sa používa do dnes
ale keď na žiadosť Sixtusa II/dnes sa mu hovorí Sixtus IV./ chceli chronologicky zoradiť udalosti od roku 0,zistilo sa ,že to nejde,lebo nielen správy z cirkevných snemov,ale ani zoznam pápežov nie je ucelený....
obdobie od roku 300 -do roku 1000 n.l. je dosť chaotické, problém majú ako archeológovia,tak historici,lebo nálezy sú chabé,alebo nie jednoznačné ,no a čo sa kroník a listín vlastníctva ,menovania do stavu....týka ,je málo originálov,niekedy sú to kópie,kópií....
Zaslal: po september 08, 2008 9:46 Predmet: ad Kalin
Primát pápeža tu bol predsa stále... i keď je to veľmi diskutabilné najmä medzi protestantskými denomináciami, titul Papa sa začal používať omnoho neskôr. Avšak výnimočné postavenie Petrovho stolca sa storočiami len upevňovalo, a tak definitívne potvrdenie pápežstva prišlo až v devätnástom storočí. bolo to prirodzené vyvrcholenie celého procesu, ktorý má "tradíciu"
1. Odovzdanie "moci kľúčov" sv. Petrovi
2. Výnimočné postavenie Petrovo na prvom Apoštolskom sneme
3. Darovanie titulu Pontifex maximus pápežstvu- Konštantín Veľký tým štátny úrad najvyššieho veľkňaza rímskej ríše udelil Petrovým nástupcom
4. Nicejsko-Carihradský koncil uznáva Krédo len na základe potvrdenia legátmi rímskeho biskupa, de facto tým uznáva supremum nad ostatnými biskupmi
5. Sv. Ambróz ako legát rímskeho biskupa vedie diplomatickú misiu na byzantský dvor, aby sprostredkoval lepšie vzťahy medzi rímskou kúriou a cisárskym dvorom- západnom a východom
6. Sv. Gregor Veľký je nazývaný ako Papa- Otec... v pohnutej dobe sa k nemu obracajú o pomoc ostatní biskupi a oslovujú ho ako "Otec"
7. Koncil v Clermonte nám dáva dôkaz o tom, že vtedajší rímsky biskup- pápež, mal moc povolávať kráľov
8. Koncil v Kostnici odstraňuje veľkú západnú schizmu a končí sa spor o konciliarizmus- zvrchovanosť koncilu nad pápežom je neprípustná
9. Tridentský koncil reformuje cirkev, upevňuje pápežstvo a dáva mu znovu (nie nový trend) duchovného vodcovstva.
10. Vatikánsky koncil vyhlasuje dogmu o "neomylnosti pápeža EX CATHEDRA" _________________ Roman Blaško
Boris podľa vás to nebola história čo som tu načrtla?
ako máme diskutovať o malachiašovom proroctve a pápežoch,keď nemožno zrekapitulovať historické udalosti? Lebo to niektorí považujú za diskusiu o viere?
ale ak som niekde urobila chybu v dátume alebo udalosti,kľudne ma opravte poučím sa,zhromažďujem si zápisky ku tejto téme..../hm,nie z pohľadu viery,ale z pohľadu preberania moci v histórii/
Zaslal: so august 30, 2008 14:08 Predmet: Papeži.....
Takže sa vráťme k histórii....mnohí počuli o Malachiašovej veštbe,ale koľkí vedia kto to vlastne bol?
Sv.Malachiáš bol arcibiskupom v Armaghu,bol to írský mních,zomrel r.1148 a zanechal krátke charakteristiky pápežov počnúc pápežom Celestínom/v úrade od 1143 do1144/.Údajne sa hodili na pápežov ktorí nasledovali. Od neho pochádza aj proroctvo: Ak v Bazilike sv.Petra bude chýbať miesto pre portréty ďaľších pápežov,pápežstvo prestane existovať.
Tieto charakteristiky aj "veštba" Malachiáša sa na verejnosť dostala až v r. 1595 ,keď ju verejnosti sprístupnil belgický benediktín Arnold von Wion.
zaujímavosť.....v roku 1054 sa rozdelilo kresťanstvo a úrad pápeža zostal katolíckej cirkvi,ale až v roku 1870 Pastor aeternus,dokument z prvého vatikánskeho koncilu zakotvil primát a neomylnosť pápeža.....
Zaslal: pia august 29, 2008 15:22 Predmet: Pápeži........
p.Blaško ja neznižujem hodnotu sviatostí,len neverím,že väčšina kléru ho pozná a ctí si ho....
p.Robo žiaľ kostoly a chrámy prestávajú byť domom Pána,omše sa stali sa len inou formou straníckej schôdze/tí čo chodili na tú poslednú,chodia teraz poctivo na tú prvú,tí čo verili strane a vláde bez reptania,teraz veria kléru/Že nie sú všetci takí?to ani nehovorím,ale veru väčšina,takže už necítiť Jeho v kostole/teraz hovorím o skutočnom pocite,ten kto už cítil Jeho Lásku chápe o čom hovorím/......
no a ten kňaz čo celebruje omšu,má veľký význam,lebo ak on neverí tomu čo robí,keď neverí,že má schopnosť posielať energiu svojimi rukami pri požehnaní,keď rituály prevádza mechanicky,tak ani ostatní necítia Jeho prítomnosť.
v tomto príspevku ale hovoríme o pápežoch a o možnosti,že Benedikt je predposledný pápež....ale určite,možno vyčleniť iný priestor pre portréty,ale to už bude INÝ priestor..... nie je možné,že to znamená iné hlásanie slov Jediného? Že už konečne pochopíme,že rôzne náboženstvá sú rôzne pohľady na Neho? /určite,musia to pochopiť aj príslušníci iných náboženstiev/
a čo keď druhý príchod je práve v spojení s koncom pápežstva? Že preto "nepoznáme ani dňa ani hodiny" lebo ku každému On príde individuálne,že musíme My pochopiť ako jedinci Zákon a nie ako Masa,ktorá ho potom využije na uctievanie a svoje výhovorky?
Prepáčte, ale ja si myslím, že tieto všetky predpovede sú veľmi interesantné, ale v Biblii je predsa napísané, že ani Pán Ježiš Kristus nevie, kedy ho Otec pošle na Zem po druhý krát - myslíte, že mi to budeme vedieť skôr ako On??
A tiež je napísané, že "príde ako zlodej v noci" - čiže nečakane - akurát, keď si povieme, že teraz nepríde...
Ad pán Zelenay
Viete, ak je kresťan skutočne veriaci, tak sa do kostola nechodí len "pozerať na kňaza" - chodí sa vzdelávať v Božom Slove a chodí tam tiež pre povzbudenie vo viere, pretože každý kresťan, potrebuje spoločenstvo, priateľov, v ktorých životoch sa tiež dokázal Trojjediný Boh - viete, kresťanstvo je ešte stále živé, pretože "brány pekiel ho nepremôžu" a ešte stále žijú ľudia, ktorí sa na Pána Boha skutočne spoliehajú, a vedia, že Pán im pomôže, pretože to už s ním skúsili.
Ale samozrejme, sú aj takí, ktorí kostoly navštevujú len z akejsi zotrvačnosti, že aj ich predkovia tak robili, a keď sú mimo chrámu, tak dokážu ublížiť viac, ako ten kt. ani nevie, ako kostol vyzerá z vnútra - Satan má chápadlá všade.....!
To len tak na okraj.
.. len by som znovu podotkol, ze nehodnost sluzobnika neznizuje hodnotu Sviatostí, ktoré vysluhuje...
ad p. Zelenay
... nuž skutočne verím tomu... a osudné.. no neviem... Ale máte veľa príkladov zo života, že práve tí najnehodnejší v rozhodnej chvíli ukázali "svoju hodnotu"... nuž ja viem, že som nehodný služobník
... kňaz nie som, to nie.. len veriaci laik.. _________________ Roman Blaško
a ešte.. kňaz predsa len je človek, ale ruky kňaza su drahšie ako ruky Anjelské...
Lebo ruky kňaza majú moc premieňať chlieb a víno na telo a krv, a skrze ne môže každý človek prijať spasenie od Pána
ako ktorého, nezovšeobecňujme,niektorí sú len púhy úradníci ......samozrejme sú aj takí,ktorí berú Boha vážne a hopá,väčšinou ich presunú niekde na zapadákov,vraj vôľa boha,aby takto dokázali,že majú pevnú vieru.........
máte tu velké oci.. a teraz som zmatený z coho.. ak ste katolík, je Vám iste jasné, čo som napísal, ak ste evanielik, tiež by Vám to malo niečo povedať- obetu tela a krvi robí len kňaz... _________________ Roman Blaško
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre