Zaslal: ne február 04, 2007 18:47 Predmet: Pribiss
Som veľmi rád, že je tu stránka, na ktorej sa môžem dozvedieť niečo viac z histórie slovenských šľachtických rodov. Keďže aj ja doma vlastním takúto listinu, ktorú som zdedil po svojom otcovi a on zas po svojich predkoch, považujem sa za kompetentného zúčastniť sa tohoto fóra. K napísaniu môjho príspevku ma tak trochu naštartoval aj môj predchádzajúci diskutér pán Vilo. Myslím si že má podobné problémy ako ja. Tak isto by som potreboval zistiľ niečo viac o mojich predkoch. Niečo mi už naznačil pán Denis Pongrácz cez súkromnú diskusiu na Centrume.Sk. Zaujala ma jeho poznámka o tom že má niečo zistené o trenčianskej vetve môjho rodu. Rád by som bol, keby mi o tom napísal niečo viac. Ak by niekto ešte niečo vedel, niekde niečo čítal, alebo počul, bol by som veľmi vďačný za každú informáciu. Myslím si že potomkov nášho rodu je na Slovensku ešte dosť. Naša listina bola napísaná v roku 1676 asi v Trenčíne. Máme ju preloženú do slovenčiny a je na nej krásny erb, ktorý je v listine aj dôkladne opísaný. Listina je podpísaná králom Leopoldom, Thomasom Palffym biskupom nitrianskym, Štefanom Orbanom a Gašparom Erdodym verejným notárom Trenčianskej stolice. Listinu dostal Mikuláš Pribiss, ktorý bol královskou komorou vymenovaný za provizora skonfiškovaných majetkov Bystrického panstva rodiny Balašovcov, ktorí vlastnili okrem iného aj hrad Považská Bystrica a Divín pri Detve. Hlavným motívom erbu je pelikán s roztiahnutými krídlami, ktorý stojí vo svojom hniezde a krvou zo svojej hrude kŕmi svoje mláďatá.
To je zatiaľ všetko, ďakujem za každý príspevok, za každú informáciu.
Miroslav Pribiš /značka mp/
Časy uvádzané v GMT + 1 hodina Choď na stránku Predchádzajúci1, 2
Strana 2 z 2
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre