Zaslal: pia jún 02, 2017 13:39 Predmet: Re: Petroczy
Mário Petróczy napísal:
Dobry den, nahodou som narazil na tuto stranku a precital som si diskusiu ohladom rodu Petroczy. V clanku sa pominal Stefan Petroczy, priekopnik vo vrtulnikoch. Moja babka Terezia Petróczyová a aj môj otec nam od malička hovorili že to je naša rodina a mame aj odložené články o Štefanovi.
Rad by som sa o mojich koreňoch dozvedel viac.
Moji stary rodicia pochadzali z majej dedinky Čoltovo.
Prajem pekny den.
zdravím.
pochádzal z obce Petrovce (dnes Granč-Petrovce) na Spiši. Na tamojšom kaštieli má aj pamätnú tabuľu. Mám o ňom tiež knižku, v prípade záujmu môžem poslať viac informácii, prípadne scan
Zaregistrovaný od: 31. 05. 2017 Príspevky: 1 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: st máj 31, 2017 20:15 Predmet: Petroczy
Dobry den, nahodou som narazil na tuto stranku a precital som si diskusiu ohladom rodu Petroczy. V clanku sa pominal Stefan Petroczy, priekopnik vo vrtulnikoch. Moja babka Terezia Petróczyová a aj môj otec nam od malička hovorili že to je naša rodina a mame aj odložené články o Štefanovi.
Rad by som sa o mojich koreňoch dozvedel viac.
Moji stary rodicia pochadzali z majej dedinky Čoltovo.
....
Ja som začínala tak, že som napísala do obce mail. Starosta mi odpísal, či niekto stýmto menom v obci zije, ak zomrel posledný obyvateľ tohto mena tak asi kedy. Aj to ti napíšu, akého boli vieroviznania. Povedia ti, čo majú zaznamenané v kronike obce, kde majú archív/ v ktorom meste/. Odporučí ta niekomu kto vie niečo o tvojom rode.
držím palce. b.
Ako kde. V mojom pripade mam len asi 20 % uspesnost z obci. Vacsina sa ani neunuva ani "beee" napisat. Pritom ich neziadam o udaje zo "zivych matrik". Takze ono je to relativne...
ahoj, skusil si tuto stranku https://familysearch.org/? po otvorení sa ti otvorí okno s nápisom: Discover Your Family History.
1.Možeš hľadať predka podľa priezviska v Last Names, a uvidíš v ktorých krajinách žijli menovci.
2.Ty ale hľadáš matriku tak po otvorení titulnej strany chod na spodnú časť stránky a klikni na Európa. Otvorí sa ti stránka s nápisom Historical Record Collections. nie hneď. počkaj kým to načíta.
N avrchu je Austria Burials, 1768 – 1918. ty chod myšou sole na Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910 v riadku je Browse Images a na tento nápis Browse Images klikni.
3.Pokračuj podľa niššie uvedeného návodu. nevzdávaj to. určite ťa to chití za srdce. Posielam ti link na mestá ale evanielikov.
https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Fapi.familysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FMMVV-H26%3A163872485%3Fcc%3D1554443.
Aspon si to pozry, ty budeš mať to isté, len iné vierov.. navodíš si ho podľa návodu, čo som ti poslala minule, alebo sa preklikáš. Na jednotlivé mestá klikni a hľadaj svoju obec.
Ja som začínala tak, že som napísala do obce mail. Starosta mi odpísal, či niekto stýmto menom v obci zije, ak zomrel posledný obyvateľ tohto mena tak asi kedy. Aj to ti napíšu, akého boli vieroviznania. Povedia ti, čo majú zaznamenané v kronike obce, kde majú archív/ v ktorom meste/. Odporučí ta niekomu kto vie niečo o tvojom rode.
držím palce. b.
ďakujem za návod, ale musím povedať, že po kliknutí na "Europe" sa mi zobrazí prázdna stránka z ktorej sa už nikam nedá dostať.... ale nejako som sa preklikal a nejaké záznami našiel, ale z bývalej Maramaroskej župy ani ťuk......
Ešte rozmýšlam nad matrikou v Hronci kde žila a je tam aj pochovaná.... najhoršie je, že ani neviem, či bola katolíčka....
Medzičasom som našiel rodinu Petroczy, ktorá má súvis s touto oblasťou, ale ak som pochopil správne, táto rodina vymrela už dávno...
Jeden z jej členov Pavol získal za služby preukázané cisárovi Ferdinandovi vo vojne proti jeho oponentovi Jánovi Zápoľskému panstvo a hrad Košeca. Jeden z jeho potomkov barón Štefan Petroczy sa aktívne pridal k wesselenyiho sprisahaniu a dostal geniálny nápad uniesť cisára Leopolda a uvezniť ho na svojom hrade Košeci. Plán sa však prezradil a Košecu napadlo a zničilo cisárske vojsko. Štefanovi sa podarilo ujsť ku svojmu švagrovi Imrichovi Tökölymu na Likavu a po prezradení celého sprisahania spolu ušli do Sedmohradska. Barón Štefan Petroczy bol v neprítomnosti odsúdený na stratu hlavy a majetkov, ale pokial viem umrel v Sedmohradsku. Jeho syn Štefan II. Petroczy bol generálom povstaleckého vojska Imricha Tökölyho a neskôr aj Františka II. Rákoczyho.... on a jeho bratia sú ale posledný členovia rodiny, ktorých som našiel.....
Podla toho čo som sa dočítal v tomto období celé územie tzv. Podkarpatskej Rusi, teda aj miesto kde sa moja prastará mama narodila, patrilo Sedmohradsku a severozápadná časť Imrichovi Tökölymu....
okrem toho ešte ďalšiu rodinu od Zvolena a nejakú aj v Bratislave, ale to sa mi ešte nepodarilo preložiť.......
hľadanie na stránke Family search.
1. po rozkliknutí na spodnej časti nájdi európu.
2. nájdi štát a klikni v riadku na Browse images.
3. nájdi náboženstvo. potvrď
4. najbližšie veľké mesto-rozklikni
5. nájdi obec - rozklikni
6. vyber si, narodenie, svadbu, úmrtie a rok rozklikni
7. v predu je číslo mikrofilmu ako v archíve
8. listuješ pomocou šípok v hornom rohu, je tam aj koľko strán dokument obsahuje. ak sa ti nechce pozerať všetko v okienku napíš číslo strany a sa prelistuješ rýchlejšie zo začiatku stredu na záver. prajem veľa trpezlivosti a šťastia pri výskume. b.
medzičasom som zistil ďalšie, minimálne štyri rodiny tohto mena.... no bude to veselé. Family search som skúšal, ale aby som povedal pravdu nikam som sa nedostal - asi s tým neviem pracovať....
neviete náhodou kontakt na ten archív Satoraljaujhely?
dnes som úplnou náhodou narazil na stránku obce Granč-Petrovce, kde sa píše:
Najstaršie zmienky o obidvoch častiach obce Granč-Petrovce siahajú do obdobia po tatárskom vpáde, kedy tu boli dve samostatné obce. Údajne okolo roku 1240 prišli do obce maďarskí kopijníci na čele s vojvodom Petrom a usadili sa na mieste, kde bol starý kaštieľ. Pôvodní obyvatelia nazvali túto časť Petrovce - prvá písomná zmienka o nej je z roku 1292. Pôvod názvu Granč - druhej časti obce, ktorá sa prvýkrát spomína v roku 1344, doposiaľ nepoznáme. Vjednej i druhej časti boli zemianské rodiny. V Granči užívali meno "deGrancs", v Petrovciach "Petróczy". Niektorí z nich boli významnými osobnosťami. Napríklad okolo roku 1600 bol Baltazár Petróczy kastelánom Spišského hradu a dvaja rodáci z Granča boli Spišskými kanonikmi. Z listín, týkajúcich sa majetku vysvitá, že viacerí zemania boli v rodinnom pomere so zemanmi zo Žehry i Harakoviec.
V roku 1876 sa v obci narodil Štefan Petróczy, významný priekopník v konštrukcií vrtuľníkov, pôsobiaci v Rakúsku. Zomrel v roku 1957 v Budapešti.... Štefan Petróczy ( nem. Stephan Petróczy von Petrócz, maď. István Petróczy von Petrócz), sa narodil v našej obci v roku 1876. Pochádzal zo zemianského rodu...
možno vám to príde smiešne, ale toto je prvá konkrétnejšia vec, na ktorú som narazil.
Akurát, že moja prastará mama sa narodila o podstatu viac na východ a s rodinami z tejto obce nemusí mať nič spoločné.....
Skúšal som šťastie a písal na biskupský úrad do Mukačeva, či by mi vedeli pomôcť z hľadaním informácii, ale zatiaľ som nedostal žiadnu odpoveď. Máte niekto skúsenosti so získavaním informácii z farských kroník v zahraničí, prípadne priamo na Ukrajine?
podľa mojej prastarej mamy (jej dcéry) pochádzala zo zemianskeho rodu, ale to je úplne najposlednejšia informácia, ktorú mám.... nenašiel som žiadne listiny, žiadne fotografie, absolútne nič, čo by sa týkalo jej rodičov či pôvodu. Pokial niekto úplnou náhodou máte akékoľvek informácie o tejto rodine - to že sa toto priezvisko v súpise uhorskej šľachty skutočne nachádza viem, ale to nič neznamená - bol by som veľmi vďačný za akékoľvek informácie.
Hoci si uvedomujem, že aj keby tomu tak skutočne bolo tak už žiadny nárok na šľachtický titul nemám, nakoľko som s ňou príbuzný po ženskej línii, velmi rád by som sa dozvedel viac a skutočne by ma zaujímalo či skutočne mám šľachtických predkov, alebo nie....
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre