Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
AlexanderK Vojak

Zaregistrovaný od: 29. 07. 2016 Príspevky: 4
|
Zaslal: pia august 05, 2016 14:58 Predmet: |
|
|
s.s. |
|
Návrat hore |
|
 |
Dana Majerčíková Kadet

Zaregistrovaný od: 21. 01. 2015 Príspevky: 86
|
Zaslal: pia august 05, 2016 14:14 Predmet: |
|
|
zatiaľ som sa s takým prípadom nestretla, ale ja pracujem prevažne s matrikami, a tam na podobné informácie len ťažko natrafím
môžete napísať meno Vášho predka, ktorý bol adoptovaný, aj aké meno prijal? |
|
Návrat hore |
|
 |
AlexanderK Vojak

|
Zaslal: ut august 02, 2016 20:14 Predmet: |
|
|
Vedeli by ste aj uviest priklad takejto adopcie v Uhorsku zo zaciatku 19. storocia? |
|
Návrat hore |
|
 |
Dana Majerčíková Kadet

|
Zaslal: ut august 02, 2016 10:44 Predmet: |
|
|
Adopcia je samozrejme možná, ale to sa už zrejme z matriky nedozviete. Treba hľadať nejaký materiál k šľachtickému rodu, ktorého meno váš predok prijal, či tam nebude nejaký záznam o príp. adopcii. |
|
Návrat hore |
|
 |
AlexanderK Vojak

|
Zaslal: po august 01, 2016 13:51 Predmet: |
|
|
Vdaka za odpoved.Pokym islo o slachticku adopciu, bola mozna u muza v produktivnom veku ktory uz mal rodinu? Zmeny v matrike boli vyznacene u nasho praprapraprapradeda (zaznam o krste jeho syna) na jeho mene a statuse: bol doplneny alias (slachticke meno) a titul 'Nob.'. Rovnako sa to udialo potom aj u jeho synov (zaznamy o krste ich deti). Neviem urcit kedy tieto zmeny v matrikach boli urobene. Nasledne sa u nas v rodine pouzivalo uz len slachticke priezvisko a povodne zaniklo. Pritom neslo o privelmi rozsirene priezvisko. |
|
Návrat hore |
|
 |
Dana Majerčíková Kadet

|
Zaslal: po august 01, 2016 13:27 Predmet: |
|
|
Najčastejšie kvôli tomu, že osôb s rovnakým priezviskom bolo veľmi veľa, preto aby sa rozlíšili a odlíšili začali používať prímenie. To nerobili len šľachtici, ale aj "bežní smrteľníci". Ja som po starej mame z rodu Zbyňovský. V Zbyňove ich bolo veľmi veľa, tak už aj v 18. storočí, ale predovšetkým v 19. storočí začali používať prímenie Zbyňovský alias Martinka, a z toho sa neskôr vyvinulo priezvisko Martinka. |
|
Návrat hore |
|
 |
AlexanderK Vojak

|
Zaslal: pia júl 29, 2016 23:35 Predmet: Alias |
|
|
Dobry vecer. Vedel by mi niekto vysvetlit, pripadne ma odkazat na zdroj, z akych dovodov si uhorsky nizsi slachtic 19.stor. (libertinus -> nemes, nobilis) zmenil priezvisko, pripadna si pridal dalsie a povodne pouzival ako alias? |
|
Návrat hore |
|
 |
|