Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Burian

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Dana Majerčíková
Kadet
Kadet

Zaregistrovaný od: 21. 01. 2015

PríspevokZaslal: st október 21, 2015 12:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže kto sa narodí ako gróf je automaticky múdry, inteligentný a prirodzená autorita? Nedajte sa vysmiať. Aj medzi šľachtou bolo veľa "lúzy".
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Tomáš K.
DNFTT
DNFTT

Zaregistrovaný od: 10. 04. 2014

PríspevokZaslal: so október 18, 2014 13:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Tomáš K. napísal:
V knihe Lexikon Trencianskych erbov je spomenuty tento rod. Ziskali aj grofsky rang v roku 1918, zial vtedy padla monarchia u nás. Aj u nas v Sl zije rodina Burianovcov, informoval som ich o ich povode. Zial , bolo to po ostrej vymene nazorov na slachtu. Mnohí potomkovia,,kydaju,,na slachtu netusiac ze su potomkami vyznamných rodov. Az potom sa spamatajú. Aj medzi slachticmi sa nasli zrdcovia vlastnej krvi, niektorí presli na druhu stranu kvoli strachu a niektorí si len chceli udrzat svoje funkcie(ktore im aj pravoplatne patrili),,len slachta smie zastavat vysoke posty, ktore vykonavali aj ich predkovia(aky otec , taký syn). najhorsie vsak bolo, ze niektorí presli na druhu stranu z presvedcenia(ci opodstatneneho, alebo klamliveho. aj pocas rakusko- uhorskeho vyrovnania sa niektorí slachtici usilovali ,,vydobit ,,si vyssie postavenie,(baroni, chceli prava grofov), tak vystupovali proti monarchii.a uz ta revolucia bola zaciatkom konca

najsmutnejsie na tom je, ze potomkovia rodov, ktorí su dnes pod vladou neurodzených, nadavaju na panov a beru do jednej roviny skutocnych panov-slachtu, s neurodzenym kapitalistami, ktorí sa dostali k moci. maju odpor k autoritam(pretoze novodoba elita s autoritativnymi skutocnymi osobnostami nema nic spolocne)a tym padom títo potomkovia rodov krivo pozeraju aj na svojich vladnucich predkov. je dobre tieto 2 skupiny od seba odlisovat. ucta k predkom a odpor novodobym vladcom. takze potomok, ktorý nevie o svojich predkoch a musi driet na novodobych vladcoch, nechce ani pocut o slachte, ktorú k nim prirovnava. stretol som sa s inteligentnymi ludmi, ktorí tomu nerozumeli. ako to potom maju chapat tí jednoduchsi. ak som im prezradil , ze maju sl. povod, nechceli o tom nic pocut, pretoze v slachticoch videli len tych zlych a prirovnavali ich k dnesnym ,,panom,,. takze miesto hrdosti sa za svojich predkoch hanbili. hnusna komunisticka propaganda apod., postvala vlastnych proti vlastnym.spravili z barona kocisa a ten zacal nenavidiet panov. lenze panom sa musi clovek narodit a nie stat. a uvedomit si, ze tí nasi ,,akoze,,vladnuci, su len luza, ktora sa ,,omylom,, dostala k moci. a aby si ju udrzala pouziva nekale praktiky, lebo je si ,,zrejme,, vedoma, ze na tie posty nepatri. Grof bol autorita prirodzená. ale aj tu, chcela luza casto zlomit. preto len mudry, inteligentní.... smu viest ludí a vladnut
Tomáš K.
DNFTT
DNFTT

PríspevokZaslal: so október 18, 2014 13:27    Predmet: Re: Burian Odpovedať s citátom

I. nagy napísal:
Rad by som sa spytal panov genealogov na mensiu vec. Je rod Burian, ktory zil v Reci v 19 storoci, totozny s tym z ktoreho Istvan sa vysupol na ministerskeho grofa za prvej svetovej?
Velmi budem vdacny za odpovede,

v tej knihe lexikon trencianskych erbov- bude zrejme odpoved. ten minister je tam spomenuty to on myslim, ze ziskal ten grofsky rang. niekde mam zoznam uhorskych rodov, je v nom viacero Burianovcov
Tomáš K.
DNFTT
DNFTT

PríspevokZaslal: so október 18, 2014 13:21    Predmet: Odpovedať s citátom

V knihe Lexikon Trencianskych erbov je spomenuty tento rod. Ziskali aj grofsky rang v roku 1918, zial vtedy padla monarchia u nás. Aj u nas v Sl zije rodina Burianovcov, informoval som ich o ich povode. Zial , bolo to po ostrej vymene nazorov na slachtu. Mnohí potomkovia,,kydaju,,na slachtu netusiac ze su potomkami vyznamných rodov. Az potom sa spamatajú. Aj medzi slachticmi sa nasli zrdcovia vlastnej krvi, niektorí presli na druhu stranu kvoli strachu a niektorí si len chceli udrzat svoje funkcie(ktore im aj pravoplatne patrili),,len slachta smie zastavat vysoke posty, ktore vykonavali aj ich predkovia(aky otec , taký syn). najhorsie vsak bolo, ze niektorí presli na druhu stranu z presvedcenia(ci opodstatneneho, alebo klamliveho. aj pocas rakusko- uhorskeho vyrovnania sa niektorí slachtici usilovali ,,vydobit ,,si vyssie postavenie,(baroni, chceli prava grofov), tak vystupovali proti monarchii.a uz ta revolucia bola zaciatkom konca
Bednarikova
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 28. 09. 2010

PríspevokZaslal: pia október 01, 2010 9:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis napísal:
Aj kvoli slachte Trencianskej stolice ako aj kvoli Orave. Na Orave zila v 18. stor. jedna vetva tohoto rodu ale vratila sa spat a starsia literatura ju neviem preco zamienala zamienala za jednu z vetiev rodu Zuffa- Burian.

Mám len fotokopiu armalesu a preklad pokúsim sa Vám ho nejak zaslať.
juraj Burian a priama vetva po nom žila určite v abraháme
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: št september 30, 2010 16:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Aj kvoli slachte Trencianskej stolice ako aj kvoli Orave. Na Orave zila v 18. stor. jedna vetva tohoto rodu ale vratila sa spat a starsia literatura ju neviem preco zamienala zamienala za jednu z vetiev rodu Zuffa- Burian.
Bednarikova
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: st september 29, 2010 20:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis napísal:
A mozete mi ju poslat v jpg. formate na denispongracz@chello.sk ? Veelmi ma to zaujima bo tento rod som uz predcasom spracovaval.

no nie, zeby som vam ju nechcela poslat ale mam kopiu v A3 aj ked to znie neuvertelne na urade nemame scener. ak sa mozem spytat tento rod ste spracovali priamo niekomu na objednavku???Som rodacka z Abrahamu a jedna z mnohych potomkov tohto rodu. Moja babka bola Agneša Čambáloá rod. Burianova. Nieco si pamatame z rozpravanie babky a otca, ale viete nikdy sme tomu nevenovali nejaku pozornost lebo otcovi skorej vzdy tak posmesne hovorili, ze je posledny zeman v Abrahame.
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: st september 29, 2010 15:59    Predmet: Odpovedať s citátom

A mozete mi ju poslat v jpg. formate na denispongracz@chello.sk ? Veelmi ma to zaujima bo tento rod som uz predcasom spracovaval.
Bednarikova
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: st september 29, 2010 15:18    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Denis"]Wou to je superr, a je mozne ten armales aj vidiet? ja som ho videl iba v opise bez miniatury.[/quote

Ja mám len kópiu tohto armálesu som tiež potomkom tohto rodu. Originál si stráži iná vetva rodiny ]
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: st september 29, 2010 11:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Wou to je superr, a je mozne ten armales aj vidiet? ja som ho videl iba v opise bez miniatury.
Bednarikova
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: st september 29, 2010 8:47    Predmet: Burian Odpovedať s citátom

rodina Burian žila v Abraháme/nie v Abrahámove/ jej potomkovia tam dodnes žijú a uchovávajú originál armálesu od Rudolfa II, ktorým Georgiusa Buriana a jeho brata Melchiora z Rajca povýšil do šľlachtického stavu.
Návrat hore
Jozef
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 01. 12. 2005

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 19:34    Predmet: Odpovedať s citátom

na 99% ista chyba pisara (mozno len g. stresnak si spomenul na svojho kolegu rada ragaca Laughing )
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
I. nagy
Major
Major

Zaregistrovaný od: 21. 08. 2006

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 19:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Zda sa ze su to tie iste rody. Stresnak uvadza rodinu Burjan de Ragacs, ktora zila v Abrahamove a ktora dostala armales r. 1604 v Trencianskej stolice. Burianovci von Rajecz tiez dostali armales r. 1604 v Trencianskej stolice. Chyba pisara....?
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 18:14    Predmet: Odpovedať s citátom

s predikatom "de Ragacs" som sa u Burianovcov este nestretol. ( ale co nieje moze byt)

ale skor mi to pripomina zly prepis toho ako byvalo bezne pisane "de Ragecz"

to ze stefan, ktory ziskal grofsky titul bol z rodu s predikatom "de Rajecz" je iste, teraz treba uz len preverit realnost toho "de Ragacs" a pokial sa ten predikat potvrdi tak je jasne ze su to rozdielne rody. Ale vzdy treba brat do uvahy moznost chyby v zapise predikatu alebo aj priamo mena.

(stretol som sa s takou chybou ktora ovplyvnila meno rodiny na vela generacii, aj ked sa nejednalo o slachticku rodinu. dotycny sa volal Schloszarik a dnes tam uz nenajdete vdaka chybe farara pri zapise do matriky nikoho s takym menom, lebo jeho potomkovia uz maju meno ˇSlosiarik)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky MSN Messenger
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 17:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslim si ze to bola rodina Burian de Ragacs... co je ine ako Burian von Rajecz, ALE pise sa ze dostali armales v 1604 v Trencianskej stolice, co je totozne z obidva rodmi (ak sa dobre pamatam).
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 14:09    Predmet: Odpovedať s citátom

no nielen u mna, ale v genealogii to celkovo nieje lahke. Laughing tam staci jedina chyba a vsetko ostatne je neplatne. teda nieje mozne brat do uvahy informacie typu "mozno", ale musia byt 100% overene a najviac chyb sa narobi v pripade "pomiesania" rovnomennych rodov.
Návrat hore
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 13:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, dakujem velmi pekne za odpoved! Zase treba hlbsi vyskum....u Teba to nikdy nnie je lahke... Very Happy
Návrat hore
Jozef
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 11:39    Predmet: Odpovedať s citátom

dost mozne, pretoze tento rod burianovcov sa presunul z trencianskej stolice do bratislavskej. len by bolo treba preverit predikat toho rodu aby bola istota, rod z ktoreho pochadzal Istvan mal predikat "z Rajca" . pripadne treba preverit ci na zaklade nejakych pribuzenskych zvazkov mali moznost prabe Burianovci z Rajca ziskat majetkovy podiel v Reci.

Rodov Burian je totizto viac, kedze zakladom pomenovania je krstne meno.
Návrat hore
I. nagy
Major
Major

PríspevokZaslal: po júl 14, 2008 0:19    Predmet: Burian Odpovedať s citátom

Rad by som sa spytal panov genealogov na mensiu vec. Je rod Burian, ktory zil v Reci v 19 storoci, totozny s tym z ktoreho Istvan sa vysupol na ministerskeho grofa za prvej svetovej?
Velmi budem vdacny za odpovede,
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: