Mali by sme (ste) si ako kazdy, a teda "slachtu" nevynimajuc, uvedomit, ze nebudeme po smrti hodnotení za to ake sme mali majetky, funkcie, hodnosti, tituly…, ale za to, co sme komu dali, pomohli a urobili dobreho ci stastnejsieho.
Celkom mi nie je jasné, kto, kde a kedy označoval nešľachticov pejoratívne. Asi pred štyrmi rokmi, myslím že v téme Šľahchta, prebehla pomerne rozsiahla diskusia, zhrniem to zhruba v téme Šľachta a čo ďalej, myslím, že sme sa tam viacerí zhodli, že úlohou potomkov šľachty sú práve uvedené činnosti, ako charita, podpora umenia a záchrana kultúrneho dedičstva. Takže žiadne politikum, ani dehonestácia iných sociálnych vstiev. _________________ Salvete!
Tak to im len sluzi ku cti, recicky o fajnovych a zavadnych familiach nie. A prisiel som na to tak, ze som si precital miestne prispevky. Preco niekto posobi v charite a zachranuje kulturne dedicstvo a pritom apriori pristupuje k ostatnym ako k spodine je mi vsak nezname, tuto vlastnost som, najskor nedopatrenim, nezdedil.
Nieco mi vsak dava tusit, ze to nebudu ti isti ludia...
Hm... Len ako ste prišli na to, že potomkovia šľachty tu len trieskajú rodokmeňmi a zásluhami. Čo ja viem, hodne potomkov tejto "sosáckej" šľachty pôsobí nezištne v charite, umení, záchrane kultúrneho dedičstva etc. _________________ Salvete!
Myslim, ze Duros reagoval prave na to, ze za komunistov trpeli ci zili tazke zivoty mnohi ludia, nielen potomkovia nobilitovanych. Triednost, o ktorej pise p. Konstantin nezodpoveda realite. Skorumpovanou slachtou pocnuc, urodzenymi esesakmi konciac. Ale to uz je bolestiva skutocnost, nie vysnivana fikcia.
Nechcem byt necitlivy voci ludom, ktori prezili prenasledovanie bolsevikmi, ale obcas mi napadne, ze co by bez neho slachta robila... Keby sa vplyvom kapitalizmu a s nou suvisiacou demokratizaciou prirodzene rozplynula v spolocnosti. Co by ju potom odlisovalo od tych "biednych" rodin? Ale zda sa mi, ze vsetko toto je take trivialne, ze je az cudne o tom pisat... Preco je to vsak tak, ze inde sa potomkovia slachty snazia byt na svete pre druhych a tu sa castokrat trieska o hlavu rodokmenmi a zasluhami? Ale to uz tu tiez bolo, kaslat na to aj so sosackou slachtou.
Dufam, ze Nobilium funguje lepsie, len o nom nie je pocut.
Asi začínam byť hrdý, že mám paranoju a že pochádzam z "lepších ľudí". Mojimi zlatými metálmi nech sú teda dni strávené na Verejnej bezpečnosti a pár mesiacov v blázinci. Za obzvláštne vyznamenanie považujem, keď ma ŠTB ako pracovníka divadla nepustila do ZSSR.
Ale to všetko už teraz s úsmevom...
Horšie je, keď mi matka opisovala, ako videla v päťdesiatomdruhom otca plakať. _________________ Salvete!
Pan Konstantin, ak za zavadnost mojej rodiny povazujete to, ze moj otec, Pan Boh mu daj sladke odpocinutie, stal osem hodin pri sustruhu a matka prala obsrate plienky detom v skolke, ze obracali kazdu korunu v ruke, ale ze ma vychovali v krestanskom duchu, ze ma naucili dobrym mravom (na rozdiel od terajsich spuchnutych deciek, ktore hoc ma poznaju, lebo roky zijeme v jednom panelaku, otocia sa, len aby ma nedajboze nemuseli pozdravit), ze v tom poondiatom komunizme, v ktorom podla Vas len "spravny komunisticky" profil mal uspech, som sa nemohol dostat na studium Filozofickej fakulty (neuveritelne, ja, ktory nie som z lepsieho rodu) - tak ano, som zo zavadnej rodiny a na lepsie rody sa mozem jedine tak... pozerat - pozerat, ako si trapne vylievaju svoju nemohucnost kade-tade.
Presne tak, pan Duros. Ked som bol maly a skoncila vojna, miestny proletariat nacisto vyraboval obydlie mojho stareho otca. toho burzuja so slachtickym povodom. Neostalo mu nic. Nevyviezli nas, lebo to otec zariadil. Za zlato, vsetko to nevela co sme mali. Skoda, moj narodny povod je v Europe sehr hoch. Ked som podrastol, do miestneho kina chodili kazdy tyzden v nedelu komunisticke propagandisticke filmy, potom v pondelok do mna deti hadzali kamene ze z akej rodiny som. Detstvo v tovarenskych stvrtiach je vyborna priprava na zivot, najma z triedneho hladiska. Naucil som sa perfektne hadzat a v pocte rozbitych hlav som vysoko aktivny. Ked som chodil do skoly, decka isli na skolsky vylet na chatu, ja som ostal v meste a chodil do skoly s inou triedou, zariadila to riaditelka na vysost plebejskeho povodu, nejaka Brezna. Ta ista riaditelka si ma zavolala po skonceni dochadzky a uplne sa zadusala od smiechu, ze ja z takej rodiny veru do ziadnej dalsej skoly chodit nebudem. Potom v tovarni mi sem tam nadhadzovali taki vselijaki ze kto je moj otec, ale sa viacej bali, bol som mlady a pruzny. Ked som prisiel z vojny a nastupoval do roboty, vyhlasil kadrovcik co ma prijimal, nejaky Valach, ze vraj zasa jeden zo zavadnej rodiny. Tak som mu vysvetlil, ze ked to zopakuje, na mieste z neho urobim invalida. Nezopakoval, len som mal /vo velmi obskurnej fabrike a za velmi nizky plat/ urcite problemy s cvargou. Ked som potom s jednym poutieral nadvorie, bol pokoj. Pozdejsie som sa zmohol, aj namorny radista som bol, pol roka. Angola /zbrane/, Argentina /neznackove Tatry/, Kuba /surovy cukor cez pol zemegule/. Same spinavosti. Ja som na nich nezarobil, ale lodni dostojnici ked sme plavali cez Kielsky kanal, vybiehali z lode, ukladali si korist do miestnych bank a dohanali lod na taxiku /pozdravujem Kalinaka, syna od lodneho kapitana/. Lenze na lod som isiel ako robotnicky kader. Ked prisli estebaci na moj povod, uz ma cakali na Csl.plavbe a vyhodili ma na minutu, hned som vsetko musel odovzdat, namornicku knizku a tak. Ostal mi medzinarodny preukaz namorneho radistu a nejake fotky. Ked som potom bol dajme tomu elektrotechnik, zvlastny referent ma skoro zaradil do extra roboty /inde/ ze extra plat, lenze jaj, ten povod. Aj tak by som nesiel, bola to dalsia spinavost skryta v kasarnach, dodnes o takych veciach malokto vie. Pan Duros, ste, vy osobne, zo zavadnej rodiny? Ja som totiz z rodu naozaj lepsieho. Len tie jazyky, o nich sa teraz vela hovori, ovladam patoro kusov, slovom aj pismom. To je predsa samozrejmost. Dlhy rodokmen predkov v kazdej generacii vyznamnych, troj, ba aj patjazycne rodiny, vysoko vzdelane zeny, rodova ucast ako tak ratam, v siedmych revoluciach a povstaniach, takze nasa existencia ako taka bola obcas az nepravdepodobna. Nemenil by som za obycajnejsiu, hocako zabezpecenu rodinu!
Ako v tychto dnoch citam noviny, mam neodbytny pocit deja-vu. Ceska policia pri blizsie neurcenych raziach zhabala desiatky kilogramov zlata. No. Pamatam si dobre ten slovnik, najma ked ho pouziva policia lavicoveho statu. Komunisti/fasisti radi rabuju cudzie obydlia a ked najdu nejake to zlato, ich nadsenie sa blizi extaze. Potom ukazuju zblbnutemu obecenstvu coze to oni objavili a teraz to bude vsetko spolocne, vsakze sudruhovia gardisti. Nasa komunita lepsich ludi pozna tieto metody. Nejde mi o nejake obycajne zlate predmety, tie sa daju nahradit pokial vladzeme pracovat. Do nenavratna odisli sperky a klenoty slachticke, burzoazne, mestianske atakdalej. Nejaku dobu ich vlacili na tucnych krkoch tupe manzelky funkcionarov, ved sa o tom aj pisalo kratko po revolucii, kde je tomu dnes koniec. Napriek vsetkemu teroru sa medzi nasou triedou tu a tam cosi zachovalo, nieco som aj osobne videl, najma pecatne prstene, nausnice, naramky, dedene po generacie. Pocul som aj o par diamantovyh nahrdelnikoch ba aj o diademoch. Hotovy zazrak ze nezmizli. Pokial niekto z tu pritomnych je medzi takymi stastlivcami, ze im ostalo cosi tam po predkoch, musim ho trosku varovat, priznaky sa zosilnuju. Nie, nie je /este/ cas pratat to do bezpecia, ale treba urobit preventivne opatrenia. Pred casom som tu na tomto sajte pisal o fotodokumentacii umeleckych vytvorov, to je v poriadku. Dodavam ale, ze som kedysi pocul o Zidoch, ktori ked prezili koncentrak, dostali nazad svoje ulupene sperky. Mali ich totiz odfotografovane, akosi sa dozvedeli kde su a podarilo sa im dokazat vlastnictvo. Takze, ak niekto z vas ma nebodaj cosi historicke z minulych storoci, je cas fotografovat. Presne neporadim, nemam skusenost, ale cosi viem. Zozente si v papiernictve harok kartonoveho papiera tmavomodreho alebo cierneho, predavaju take. To kvoli kontrastu. Na ten papier sa polozi sperk, osvetli najmenej z dvoch zdrojov aby nebol tien a silnym svetlom kvoli hlbke ostrosti. Najlepsie ak bude fotografovat odbornik s dobrym aparatom. Pozitivy nerobte na tlaciarni ale riadnym postupom na fotopapier. Problem bude s doveryhodnostou ludi co to budu robit, nech vas prinajmensom osobne nepoznaju, pohadku im poviete. Dolezite: na zadnu stranu fotky napisat aky-taky rozmer, meno majitela a hlavne vaha v gramoch. Videl som v obchodoch take jemne pristrojceky. Tiez najdite zvacsovacim sklom punce, vsetky, opiste ich podobu a presne umiestnenie. Tieto fotografie sa potom odlifruju daleko, k ludom ktori vedia o co ode a natvrdo sa zahesluju. Najlepsie v zahranici, aby boli darebaci zadrzani a mohli dostat co im patri ak pre to drzo pojdu. Ziaden strach, az sa s vami budu estebaci rozpravat v kachlickarni, spokojne im prezradte vsetky hesla. Nikdy nemozu vediet ci su prave. Nerobim si iluzie, sperk sa da roztavit a zlato pouzit, ale dvadsiatee storocie nas comusi priucilo, tak starajte sa o svoje dedictvo.
Zaslal: pia jún 07, 2013 14:41 Predmet: Videl som v televizii
Nedavno ukazovali v televizii nebohych Zidov, ako vystavuju v bratislavskej synagoge vytvarne diela, povodne zidovsky majetok. Aby ich mohli ukazovat, museli si ich pozicat od Slov.narodnej galerie. To bolo tak. Za demokratickej republiky Ceskoslovenskej si ich Zidia zadovazili a tesili sa z nich. Za fasistickeho statu tie diela Zidom arizovali, lebo su to podludia. Po vojne ich komunisticky stat fasistom odobral ale majitelom nevratil, lebo su to burzuji. Sucasny slovensky stat s demokraciou karpatskeho strihu sa s navratenim neponahla, vraj sa uz neda vierohodne zistit komu patria, v zmysle platneho prava, vsak ano. Ci majitel zije alebo nie, alebo jeho potomci, maju proste smolu. To su mi veci. Osobne si myslim, ze by sa to malo vratit zidovskemu narodu ako takemu, ale nie o tom som chcel hovorit. Nasa spolocenska trieda/ vrstva ma podobne skusenosti. Orabovali nas v osemnastom roku, v styridsiatom piatom, potom styridsiatom osmom, jedno kto, fyzicky to boli kolkokrat ti isti ludia. Potom zasa ked sme utekali do emigracie alebo ked sme
neboli takzvane prevereni po vpade Rusov do krajiny v sestdesiatom osmom. Vidim na absolventoch moskovskych gangsterskych ucilist, ze sa len tak trasu vyrabovat este nejake zvysky, ktore porazenej burzoazii omylom zostali. Revolucna zmena pri ktorej zdochol socializmus sice zmietla komunistickych oteckov, ale vyniesla hore dobre vyskolenych potomkov tych oteckov. Ku peniazom potrebuju uz len taku malickost, bezchybny rodokmen, ale uz nie vo fasisticky/komunistickom zmysle, casy sa menia. K tomu by sa velmi hodili nejake tie stare obrazy, vsak? Pred casom som na tejto stranke radil majitelom vytvarnych diel, hlavne obrazov a grafik, urobit si archiv fotografii tych diel, s popisom, datumom a tak. Tu urobim malu odbocku. Osoby nasho povodu nemaju, opakujem nemaju vo zvyku pestovat myslienky ani hnede ani cervene. Pre pana grofa bol sice Cigan vhodny tak na zametanie ulic, ale ked ten Cigan tu ulicu pozametal, tak grof dohliadol aby dostal svoju spravodlivu mzdu. Aj ten Zid bol pre slachtica potvora prefikana, ale to nebol dovod na jeho bezdovodne usmtenie. Koniec odbocky a zaroven upozornujem na taky nenapadny zakon o odoberani obcianstva. Mir nix - dir nix. Nenazranym laviciarom by nijako nerobilo problem trosku ho rozsirit, napriklad o nejake to znarodnenie, co ich nepoznam? Pri tejto hrozbe som konzultoval veci s miestnou umeleckou komunitou. Ten napad s fotodokumentaciou mi sice schvalili, ale upozornili ma ze to nestaci. Hned mi aj navrhli taky sikovny sposob, resp. trik. To sa vystrihne z alobalu alebo z tenuckeho plechu napriklad z cukrikov, musi byt kovovy, nejaky obrazok alebo monogram, celkom maly, sikovny. Nalepi sa na kusok vykresu a ten kusok vykresu sa pinzetou vlozi zozadu do tej medzery, co je medzi platnom maliarskeho diela a drevenym ramom na ktorom je napnute platno. Aj s kvapkou lepidla, aby sa tam prichytil. Pouzitelne zialbohu len pri olejomalbe, inde neviem. Tak ho zalepit, aby nebol hned vidiet pripadne zamaskovat nejakou farbou. Vtip je v tom, ze falosny majitel o tom nevie a ten pravy moze na eventualnom sude uplatnit narok s tym, ze sa dielo zrentgenuje a ten obrazok sa na snimke krasne ukaze. Medzi dvoma rekviraciami -znarodnenim -postatnenim sa v dejinach obcas ukaze medzera ked si ludia mozu brat nazad majetky, aj ked Zidia o tom vedia svoje. Tiez nie je myslitelne aby zlodej si dal zrentgenovat vsetky ulupene diela, kdeze to takeho napadne. Aj svet sa modernizuje, dnes uz existuje organizacia zvana Interpol, kde maju register stratenych diel a tam to bude az na veky amen, maju to komunistofasisti stale tazsie. Rozumieme si?
Ech, neda mi. Ten zakon o odoberani obcianstva ma ten ukricany chlap prespekulovany, ovsem v ramci svojej limitovanej inteligencie. Neodporuje takym tym dohovorom o ludskych pravach, to je pravda. Ale nie je v sulade so Vseobecnou deklaraciou ludskych prav, prijatou pri zakladani Organizacie spojenych narodov a platnou doteraz! Dokonca, jej porusenie zaklada zlocin proti ludskosti, nota bene nepremlcatelny. Ako to, ze to nikto nevie? To mam pouzivat namornicke vyrazy?
Ars longa, vita brevi.
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre