jozefvorisek Vojak
Zaregistrovaný od: 31. 08. 2024 Príspevky: 1 Bydlisko: Dubnica nad Váhom
|
Zaslal: so august 31, 2024 17:28 Predmet: Presídlenie obyvateľstva |
|
|
Dobrý deň,
mám viacero otázok, najpresnejšie sa mi hodia do tejto sekcie, keďže súvisia s tvorbou rodokmeňa
Narazil som na poddanské priezvisko "Malovec" v obci Prejta, panstvo Ilava. Podľa Dr. Milana Majtána je priezvisko Malovecký odvedené od obce Malá Ves (dnes súčasť Lučenca). Z tejto teórie si teda myslím, že pôvodní Malovcovci prišli do obce Prejta z tejto oblasti, k čomu muselo dôjsť niekedy pred rokom 1750 (najstarší záznam aký viem nájsť na Familysearch) a zároveň pred rokom 1770 kedy v tereziánskom urbári už sú Malovcovci zapísaní aj ako sedliaci, aj ako želiari. Možno je celá teória nesprávna, ale ak by nie, vieme zistiť, ktorý šľachtic mohol presídliť Malovcovcov z Lučenca do panstva v Ilave?
Doplním, že od začiatku 18. storočia vlastnia panstvo v Ilave potomkovia Františka Maximiliána Königsegga z Aulendorfu. Ak mi je dobre známe, táto rodina vlastnila na území Slovenska len toto panstvo.
Predtým od roku 1693 panstvo kúpil Siegfried Krištof Breuner,
a pred ním sú moji "favoriti" rodina Ostrožičovcov z Chorvátska.
Ešte doplním, že okrem okresu Ilava najväčší výskyt tohto priezviska bol v okrese Trnava a tiež Bratislava - https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Malovec&s=exact&c=Ecae&cs=&d=priezviska#
Žiaľ k žiadnej z týchto rodín som tu informácie nenašiel. Ak by ma niekto vedel nasmerovať kto a či vôbec mohol realizovať takéto presídlenie, budem rád, vopred ďakujem. |
|