Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Presídlenie obyvateľstva

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
jozefvorisek
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 31. 08. 2024

PríspevokZaslal: so august 31, 2024 17:28    Predmet: Presídlenie obyvateľstva Odpovedať s citátom

Dobrý deň,

mám viacero otázok, najpresnejšie sa mi hodia do tejto sekcie, keďže súvisia s tvorbou rodokmeňa Smile

Narazil som na poddanské priezvisko "Malovec" v obci Prejta, panstvo Ilava. Podľa Dr. Milana Majtána je priezvisko Malovecký odvedené od obce Malá Ves (dnes súčasť Lučenca). Z tejto teórie si teda myslím, že pôvodní Malovcovci prišli do obce Prejta z tejto oblasti, k čomu muselo dôjsť niekedy pred rokom 1750 (najstarší záznam aký viem nájsť na Familysearch) a zároveň pred rokom 1770 kedy v tereziánskom urbári už sú Malovcovci zapísaní aj ako sedliaci, aj ako želiari. Možno je celá teória nesprávna, ale ak by nie, vieme zistiť, ktorý šľachtic mohol presídliť Malovcovcov z Lučenca do panstva v Ilave?
Doplním, že od začiatku 18. storočia vlastnia panstvo v Ilave potomkovia Františka Maximiliána Königsegga z Aulendorfu. Ak mi je dobre známe, táto rodina vlastnila na území Slovenska len toto panstvo.
Predtým od roku 1693 panstvo kúpil Siegfried Krištof Breuner,
a pred ním sú moji "favoriti" rodina Ostrožičovcov z Chorvátska.

Ešte doplním, že okrem okresu Ilava najväčší výskyt tohto priezviska bol v okrese Trnava a tiež Bratislava - https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Malovec&s=exact&c=Ecae&cs=&d=priezviska#

Žiaľ k žiadnej z týchto rodín som tu informácie nenašiel. Ak by ma niekto vedel nasmerovať kto a či vôbec mohol realizovať takéto presídlenie, budem rád, vopred ďakujem.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: