Skúste knihu od Mártona Szluhu o šľachtických rodoch v Trenčianskej stolici, možno tam bude ich rodokmeň (majú ju v archíve v Bytči, kópiu majú aj v archíve v Žiline).
A Pongrác-Federmayer - Lexikón erbov šľachty Trenčianskej stolice: 1646/1647 - v Briestennom boli zapísaní Ján B. st., František B., Michal B., Juraj B. st., Juraj a Mikuláš B., Ján B. inak Mikloviech so synmi, Michal B. inak Václavoviech. Ako vidno, už vtedy to bol rozvetvený rod. V knihe sú aj ďalšie informácie, mali by ju mať v každej väčšej knižnici (určite v Krajskej knižnici v Žiline).
Zaslal: po júl 11, 2016 11:46 Predmet: Šlachtický rod Briestenský
Dobrý deň, chcem sa spýtať či by vedel niekto o mojom rode nájsť nejaké informácie z historických prameňov alebo ak máte nejaké stránky na vyhladávanie o ktorých ja neviem.
Ja viem niekoľko informácií o ňom a to, že sa jedná o Zemanský rod s vlastným erbom (erb má doma väčšina členov rodiny ako drevorezbu) Rod pochádzal z obce Briestenné kde boli (myslím, že sa to tak nazýva) dedičný Richtári (žili tam aj iné zemanské rodiny, ale na Richtárskej stolici vládli iba Briestenský) Tieto informácie mám z malej historie Briestenného. Náš rod mal dokonca udeliť povolenie na to aby obec mohla používať rodinný erb
Briestenné nie je veľká obec v roku 1930 mala 79 obyvateľov a teraz už to klesá, v minulosti to nemohlo byť oveľa viac. Dodnes tam stojí rodinný dom mojich predkov v ktorom vyrastal aj môj pra pra dedo, ktorý však zahynul v 1. svetovej vojne. V žiline pôsobili 2ja príslušníci rodu ako farári. V Nitrianskom Pravne stojí na námestí kúria Briestenských.
Ak by vedel niekto ešte o mojom rode niečo alebo by nejaké poznatky mal prosím aby napísal do tejto témy, moc mi na tom záleží Ďakujem
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre