Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Skúsenosti pri zostavovaní mnohopočetného rodokmeňa

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Juniperus
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 15. 02. 2006

PríspevokZaslal: po máj 02, 2016 17:18    Predmet: Re: Skúsenosti pri zostavovaní mnohopočetného rodokmeňa Odpovedať s citátom

Dado napísal:
Grafická tvorba rodokmeňa s veľkým množstvom osôb.V súčasnosti evidujem cca. 1200 osôb.Takéto objemy predkov sa vlastne nedajú prehľadne zvládnuť, dostupnými databázovými genealogickými programami. ... Cez MS Exel sa jednoducho nedá tlačiť veľká grafika. Rozhodol som sa pre grafický program - Corel Draw a osvedčil sa, môžem odporučiť.
Link na spomínaný rodový vývod vo formáte TIF:
usp=sharing

1. pekná práca - dostatočné rozlíšenie (6647 x 5306) - a len 3,3 MB
2. po stiahnutí (iMac) som použil základný SW Preview-Verzia 8.1 (877.7)Copyright © 2002–2015 Apple Inc.
3. obrázok je po zväčšení pekne čitatelný - potešia pridané súvisiace informácie a historická osa na spodku
4. nebol by som predpokladal, že na tak malej ploche sa objaví také množstvo významných osôb z rodov Slovenska.

Poznámka:
pridávam do pozornosti genealogický SW, ktorý si vie veľmi pekne poradiť s tak rozsiahlou DataBázou osôb vrátane grafických, tabuľkových, textových výstupov. (ja zatiaľ používam predchodziu verziu MacFamilyTree 7, Version 7.6.3 (763000)). Cena je priaznivá, dáta si ukladáte u seba, prípadne použijete aj mobilnú verziu pre telefón. Dá sa skúsiť DEMO-verzia / na príklade - Interaktívne strom - rodina John Fitzgerald Kennedy /
MacFamilyTree 8 - Genealogy for your Mac
http://www.syniumsoftware.com/macfamilytree

Mac OS X
MobileFamilyTree is the first and only desktop-grade mobile genealogy app for iPhone, iPad, and iPod touch. You'll find all the features you'd expect from a powerful genealogy application – and it's all right on your iOS device. MobileFamilyTree provides you with everything you need for your genealogical research and even works without a Mac or PC. Exchange GEDCOM files, share your family tree by email or optionally synchronize your data with other iOS devices or Macs via iCloud.
Dado
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 11. 04. 2016

PríspevokZaslal: št apríl 28, 2016 10:25    Predmet: Skúsenosti pri zostavovaní mnohopočetného rodokmeňa Odpovedať s citátom

Chcem sa podeliť s mojim riešením grafickej tvorby rodokmeňa s veľkým množstvom osôb. Pri jeho zostavovaní som nezačínal od úplného začiatku, ale vychádzal som z práce, ktorej sa dlhé roky venoval môj starý otec Ivan Adda. Ten spracovával zachované podklady, ktoré zdedil po svojich predkoch. V 70-tych a 80-tych rokoch 20-teho storočia postupne zostavil genealogický strom rodiny de Adda, grafickú i textovú časť. V dobe, keď ešte neexistovali informačné technológie dokázal vymyslieť grafický systém, ktorý by sa dnes dal označiť ako hypertext: Spätné pokračovanie rodovej línie po matke bolo riešené na ďalšom hárku papiera tak, že ňom bolo vyrezané okienko, v ktorom po napasovaní sa ukázala osoba, kde sa napájala vetva rodokmeňa.
Ale vrátim sa do terajšej (IT) doby. Najväčším, a dá sa povedať, že rozhodujúcim pomocníkom, sa mi stal vyhľadávač Google. Začínal som pred 3 rokmi a genealógia s jej princípmi, metodikami a spracovaním výsledkov mi nič nehovorila. Do Google som začal jednoducho zadávať meno osoby o ktorej som sa chcel niečo dozvedieť. Pri preklikávaní výsledkov som objavil Ivána Nagya a jeho zdigitalizované 13 zväzkové dielo: Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal. Potom webstránky www.geni.com, www.myheritage.com. Tiež mi pomohla stránka www.genealogy.euweb.cz a samotná wikipédia.
Ešte treba dodať, že moji predkovia po línii Ivana Addu sú "modrej krvi". Preto ich vyhľadávanie a spájanie do rodostromu - rodového vývodu, bolo pomerne jednoduché. Stačili mi na to uvedené internetové zdroje. Problém nastal, keď identifikovaných predkov pribúdalo. V súčasnosti evidujem cca. 1200 osôb a keby som sa snažil, nájdem ďalších. Takéto objemy predkov sa vlastne nedajú prehľadne zvládnuť, dostupnými databázovými genealogickými programami. Rozhodol sa ich spracovať graficky. Má to svoje limity vo veľkosti podkladu - papiera, tabule, tapety. Preto je potrebné maximálne využiť plochu, s minimom prázdnych - hluchých miest.
Základnou zobrazovacou jednotkou v mojom ponímaní je trojriadková bunka: prvý riadok - životopisné údaje, druhý riadok - meno, tretí riadok - dátum narodenia a úmrtia (žitia). Vetvenie je horizontálne. Manželka je uvedená nad manželom. Spätné pokračovanie rodovej línie je urobené tak, že trojriadková bunka je o jeden riadok posunutá nižšie oproti predchádzajúcej. Platí to pre mužskú líniu. Línia manželky môže byť variabilne(!) posunutá, dvihnutá do takej výšky, aby si s líniou inej manželky (jej svokry, resp. nevesty) čo najmenej zavadzali. Vznikne tak síce prepletenec, ale jednotlivé rodové línie sú sledovateľné, vzájomne pospájané jednou linkou.
Pre takýto systém zobrazenia ma inšpiroval MS Exel so svojim zobrazovaním dátových buniek. Musel som však opustiť túto platformu, nie kvôli ukladaným dátam, na to je ten program vhodný, ale pre jeho grafické a tlačové obmedzenia. Cez MS Exel sa jednoducho nedá tlačiť veľká grafika. Rozhodol som sa pre grafický program - Corel Draw a osvedčil sa, môžem odporučiť.
Link na spomínaný rodový vývod vo formáte TIF:
https://drive.google.com/file/d/0B2BiWVLao7GpQm9odkx6dE15VFE/view?usp=sharing
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: