taxálne súpisy:
armalisti, Zbyňov:
1660 - Ján Zbiňovský so synom Mikulášom, 5 denárov
1663 - Ján Zbiňovský, 5 denárov
armalisti, Považská Bystrica:
1666 - vdova Jána Zbiňovského
1669 - Mikuláš a Juraj Zbiňovský
1673 - vdova Jána Zbiňovského so synmi
1686 - Mikuláš a Juraj Zbiňovský, 4 denáre
1688 - Mikuláš a Ján Zbiňovský, platili daň aj za rezidenciu
1698 - Ondrej a Ján Zbiňovský
kurialisti, Považská bystrica:
1712 - Juraj a Ondrej Zbiňovský
1718 - Juraj a Ondrej Zbiňovský
1719 - Juraj a Ondrej Zbiňovský
1721 - Juraj a Ondrej Zbiňovský
1728 - Ondrej a Ján Zbiňovský, siroty Juraja Zbiňovského
1741 - Ján Zbiňovský, siroty Juraja Zbiňovského
vyzerá to tak, že v Zbyňove nezostal nikto z nobilitovanej vetvy, a že Ondrej Zbiňovský, ktorého som spomínala v predošlom príspevku, bol z Považskej Bystrice a nie zo Zbyňova, aj keď používal tento prídomok (čo ma, priznávam, poplietlo)
a kopa Zbiňovských v Zbyňove priam lákala napasovať to na niektorého z nich...
V roku 1749 sa v Kysuckom Novom Meste oženil Ján Zbiňovský s Katarínou Kubicovou. Žili v Oščadnici , kde Ján v roku 1757 ako 55-ročný zomrel. Katarína sa druhýkrát vydala za Františka Vitulaya.
Ján Zbiňovský bol synom Ondreja Zbiňovského zo Zbyňova, ktorý je pri synovom sobáši uvedený ako nobilis. Tohto Ondreja pravdepodobne možno stotožniť s Ondrejom Zbiňovským, richtárom v Zbyňove, ktorý mal s manželkou Justínou syna Jána (*1708). V roku 1690 sa v súpise veriacich rajeckej farnosti spomína Ondrej Zbiňovský (*1667), syn Mikuláša Zbiňovského (*1625) a jeho manželky Barbory, ako Ondrejova manželka je uvedená Justína.
Používam priezvisko Zbiňovský, keďže v minulosti bol Zbiňov (Zbinov), nie Zbyňov, ale výnimočne sa vyskytuje aj meno Zbyňovský.
Nobilitáciu získali Zbiňovskí 27.júla 1661, a to Ján Zbiňovský alias Pehur a jeho synovia Mikuláš, Juraj, Ján, Štefan a Ondrej, a tiež Jánov brat Mikuláš.
Juraj Zbiňovský (ten z armálesu?) mal synov Jána a Ondreja, obaja sú spolu s otcom v roku 1734 spomínaní v Zbyňove (súpis veriacich rajeckej farnosti), v roku 1736 Ondrej a Ján, synovia Juraja, a Ján, syn Mikuláša, dokazovali pred Trenčianskou stolicou svoje šľachtictvo.
V 18.-19. storočí sú Zbiňovskí doložení v Považskej Bystrici a okolí. V Zbyňove zostali nešľachtické vetvy, aspoň v matrikách ako šľachtici nevystupujú, iné pramene k nim v podstate neexistujú. V tereziánskom urbári sú zapísaní len dvaja Zbiňovský, pritom v tom čase podľa matrík žilo v Zbyňove veľké množstvo príslušníkov rodu. Aj to zrejme svedčí o ich lepšom spoločenskom postavení. V matrikách sú často uvádzaní ako richtári, a to aj niekoľkí súčasne, zrejme išlo o dedičné richtárstvo.
Podľa Jozefa Nováka mali v erbe dvojchvostého leva, ktorý v prednej pravej končatine držal šabľu. Po malej úprave tento znak v 18. storočí prevzala obec.
Pochádzam zo Zbyňova a tiež pochádzam (po ženskej línii) z rodu Zbyňovský (Zbiňovský). Musím pripomenúť, že Zbiňovských bolo v Zbyňove veľmi veľa, takže postupne sa začali deliť na vetvy, ktoré prijímali k priezvisku Zbiňovský ešte prímenie, napr. moja stará mama pochádzala z vetvy Zbiňovský- Martinka, neskôr sa priezvisko Zbiňovský prestalo používať, a zostalo len prímenie (takže moja stará mama sa narodila ako Zbiňovský-Martinka, po roku 1954 sa úradne používalo už len priezvisko Martinka).
Nobilitovaná však bola len jedna vetva Zbiňovských, ostatné síce mali lepšie spoločenské postavenie ako ostatní poddaní (v Zbyňove zastávali fuknciu dedičných richtárov), ale neboli to šľachtici. To platí tak pre moju starú mamu ako aj pre Zbiňovských z Brodna (alebo aspoň v matrikách ani jeden nevystupuje ako nobilis). K šľachtickej vetve patrili Zbiňovský, ktorí sa v 18.storočí vysťahovali do Považskej Bystrice. Oni sa aj snažili o potvrdenie šľachtického stavu.
Erb spomína Novák v knihe Pečate miest a obcí na Slovensku, ale len predpokladaný, ak si dobre spomínam.
Zaslal: st január 22, 2014 19:06 Predmet: rod Zbinyovszky
dobrý deň
v súpise šľachty som našiel rod mojich predkov - Zbinyovszky alias Pehur de Zbynyo. Ako nobilis sa uvádza aj v našej vetve v Brodne: Okolo r. 1700 sa jeden z nich, Ján, syn Andreja Zbiňovského, prisťahoval zo Zbyňova do Brodna. Nenašiel som však tu v zozname nič o tomto malom zemianskom rode ani jeho erb. Vedel by niekto poradiť, kde môžem tento erb nájsť alebo vie niekto, ako vyzeral?
ďakujem
Jozef
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre