Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005 Príspevky: 785 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: št jún 04, 2015 22:24 Predmet: Re: oslovenie šľahctica
Dana Majerčíková napísal:
Prečítala som si príspevky o hierarchii či delení šľachty, ale mám k tomu jednu otázku - ako sa tí ktorí šľachtici oslovovali?
V matrikách alebo rôznych listinách sa často vyskytuje označenie (oslovenie) egregius dominus, generosus dominus, perillustris dominus, spectabilis dominus. Väčšinou som na takéto označenie narazila pri zemanoch ( teda, aby som sa držala správnej odbornej terminológie, pri nižšej šľachte), ale čo tieto označenia znamenajú? Nemyslím tým teraz preklad latinského výrazu, ale význam daného oslovenia (označenia) a pre koho sa používalo aké označenie.
Každé z vyššie uvedených oslovení je správne. Casto aj nižšia slachta vo funkciách bola označovaná za "perillustrissimus" pritom to bola nižšia slachta. _________________ Kone a serm su mojou celozivotnou laskou.
Zaslal: po máj 25, 2015 13:58 Predmet: oslovenie šľahctica
Prečítala som si príspevky o hierarchii či delení šľachty, ale mám k tomu jednu otázku - ako sa tí ktorí šľachtici oslovovali?
V matrikách alebo rôznych listinách sa často vyskytuje označenie (oslovenie) egregius dominus, generosus dominus, perillustris dominus, spectabilis dominus. Väčšinou som na takéto označenie narazila pri zemanoch ( teda, aby som sa držala správnej odbornej terminológie, pri nižšej šľachte), ale čo tieto označenia znamenajú? Nemyslím tým teraz preklad latinského výrazu, ale význam daného oslovenia (označenia) a pre koho sa používalo aké označenie.
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre