Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
30. December 2024
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Rody Maday a Vitulay z Čadce

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Šľachta
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Dana Majerčíková
Kadet
Kadet

Zaregistrovaný od: 21. 01. 2015

PríspevokZaslal: st október 21, 2015 11:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Juraj Maday, zatiaľ prvý člen rodu doložený v Čadci, bol na začiatku 18.storočia jedným z najbohatších obyvateľov Čadce. V súpise strečnianskeho panstva z roku 1714 sa uvádza ako mýtnik, za prenájom mýta platil ročne 200 zlatých, okrem toho bol aj mlynárom, začo platil 4 zlaté ročne. Choval 5 koní, 8 volov, 20 kráv a 6 teliat. V roku 1737 pôsobil vo funkcii panského vojvodu.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu  
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: pia február 13, 2015 14:24    Predmet: Odpovedať s citátom

je to jedna rodina, treba investigacie kuknut.
Dana Majerčíková
Kadet
Kadet

PríspevokZaslal: pia február 13, 2015 7:28    Predmet: Odpovedať s citátom

V Zolnej, tým asi nemyslíte Žilinu? Áno, týchto Madayovcov som zaregistrovala, ale neviem, či k nim patrili aj čadčianski Madayovci.
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: št február 12, 2015 15:07    Predmet: Odpovedať s citátom

rod Maday ziskal slachtictvo od Ferdinanda III. 4 juna 1648. Potvrdenie vydala trencianska stolica úre Michala s manzelkou Evou Osztrolucky 9. septembra. obaja zili v Zolnej. rod sa rozrastol do sarisskej, spisskej, zemplínskej a pestianskes stolice.
Dana Majerčíková
Kadet
Kadet

PríspevokZaslal: st február 11, 2015 14:59    Predmet: Rody Maday a Vitulay z Čadce Odpovedať s citátom

Pozerala som si zoznamy šľachtických rodov, a nenašla som tam rody Maday a Vitulay, ktorých príslušníci žili v 18. a 19.storočí v Čadci. Vlastne sa o nich nikto nezmieňuje, akurát na jednej internetovej stránke sa uvádza rod Maday z Čadce. Treba povedať, že toho po nich veľa nezostalo, takže akú-takú stručnú históriu rodov sa mi podarilo dať dohromady len na základe matričných záznamov a sporadických zmienok v iných prameňoch. Zaujímavé je, že v rode Vitulay sa dedili funkcie v soľnom úrade a sklade, ktorý sídlil v Čadci, až posledný predstaviteľ rodu - Jozef Vitulay nezastával žiadnu úradnícku funkciu, ale stal sa poslancom uhorského parlamentu. S manželkou Johanou Akayovou kúpil majetky Ghillányiovcov v Ďurčinej a býval v miestnej kúrii. Madayovci zase dedili funkciu poštmajstra v Čadci, a Ľudovít Maday bol v polovici 19.storočia richtárom Čadce a neskôr poslancom uhorského snemu. Je pochovaný aj so synom Viliamom na cintoríne v Čadci.

Šľachtické rody Vitulay a Maday z Čadce. In Zborník Kysuckého múzea v Čadci 16, 2014, s. 259-373.
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Šľachta Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: